Slovenija
30 ogledov

Država plača delo

slovenija 19.10.2010 studentje, studentska arena, GR, Ljubljana, foto: Bostjan T Boštjan Tacol
Mentorstva. Kandidati se potegujejo le za tretjino možnih mest.

Eden od pomembnejših mehanizmov aktivne politike zaposlovanja, na katero stavi vlada, je program Mentorstvo za mlade, ki pa ga je do zdaj izmed načrtovanih 500 kandidatov izkoristilo le 147 ponudnikov. Vsi si prizadevajo pridobiti 6.300 evrov za mentorstvo iskalcem prve zaposlitve. Za delitev delovnega mesta med osebo, ki odhaja v pokoj, in mladimi, pa ni prispela nobena ponudba.

Izkušnje izven šolanja

Na ministrstvu za delo pravijo, da želijo s programom mladim omogočiti tako zaposlitev kot praktične izkušnje, ki jih ne dobijo med šolanjem. "Ob tem se upošteva medgeneracijsko sodelovanje, pri katerem starejši delavec prenaša svoje znanje in izkušnje na mlajšega," pojasnjujejo. Če delodajalci za eno leto zaposlijo mlado osebo, jim država plača stroške zdravniškega pregleda in mentorja. Če si starejši od 50 let z mladimi delijo delovno mesto, so upravičeni do subvencije 4.300 evrov, gre pa za obliko zaposlitve s krajšim delovnim časom.

Vsak ne more biti mentor

Ker je javno povabilo še odprto, kljub skromnemu številu prijav novega povabila na ministrstvu ne načrtujejo. Ocenjujejo, da je zanimanje delodajalcev veliko. V poštev na razpisu sicer pridejo dobro stoječa podjetja s poravnanimi obveznostmi. Glede na število zaposlenih lahko podjetja pridobijo sredstva za več mentorstev. Posebni pogoji veljajo tudi za mentorje, saj morajo biti pri delodajalcu zaposleni vsaj eno leto, starejši od 50 let in z ustrezno izobrazbo. Imeti morajo ustrezna potrdila o opravljenem usposabljanju za mentorstvo. Tega sicer lahko opravijo tudi na skladu za razvoj kadrov, ki program vodi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.