Slovenija
5 ogledov

Država prelisičila sodnike

ustavno sodišče sodnik žurnal Žurnal24 main
Kot kaže bo plačna reforma na področju pravosodja vendarle začela veljati 1. januarja, kljub napovedanim pritožbam sodnikov. Pritožbe bi namreč lahko reformo zadržale.

Sodni svet bo namreč nove odločbe o plačah izdal šele ob koncu meseca, najverjetneje celo med božičnimi prazniki. V praksi bi to pomenilo, da bodo sodniki težko množično vlagali pritožbe, ki bi reformo zadržale.

Čeprav se na pritožbe v sodniškem društvu že pripravljajo, morajo dejansko počakati na izdajo odločb. Predsednica društva Janja Roblek pravi, da ima pri pripravah težave, ker so podatki o plačah v pravnem poduku, kjer pritožba ne bi zadržala odločbe. Čeprav naj bi se po pritisku premislili, naj bi se po naših informacijah dokončno odločili konec tega tedna.

Upanje ostaja
Ne glede na to sodniki po prejemu odločb napovedujejo pritožbo tudi na ustavno sodiše. To je sicer o večini odprtih vprašanj že odločilo, kot kaže pa so bo tokrat moralo spopasti z vprašanjem, ali zamrznitev sodniške plače zaradi inflacije pomeni njeno realno znižanje. Da je znižanje sodniških plač neustavno, so ustavni sodniki odločili že pred slabim letom dni. Vsi pritožbeni organi pa bodo morali odgovoriti do 20. januarja, ko se bo delal obračun januarskih plač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.