Slovenija
19 ogledov

Država proti univerzi

Študent Nik Rovan
Delitev univerze. V Novo mesto za zdaj nobena izmed ljubljanskih fakultet. Golobič: “Ni denarja za novo univerzo.”

“Na kaj takega nismo ob snovanju univerze v Novem mestu nikoli niti pomislili in ne verjamem, da so se tu zgodile kake spremembe. Tako poseganje v ljubljansko univerzo bi bilo z vidika ustavno zagotovljene avtonomije nedopustno,” o neuradnih informacijah, da bi se lahko nekaj fakultet z ljubljanske preselilo v novo novomeško univerzo, pravi verjetni državni sekretar za visoko šolstvo Borut Rončević.

Ustanavljanje "neumnosti"

Rektor ljubljanske univerze Radovan Pejovnik se ob napovedi novega ministra za izobraževanje, znanost in kulturo Žige Turka, da bodo ustanovili še eno univerzo, sprašuje, “kje bi zanjo dobili nekaj sto milijonov, če pa ni denarja za peti letnik bolonjskega študija, kar znaša od 20 do 40 milijonov”. Dodaja, da je “neumnost ustanavljati univerze samo zaradi ustanavljanja”.

Za univerzo ni denarja

“Potenciale je treba razvijati tam, kjer so,” pravi zadnji minister za visoko šolstvo Igor Lukšič. Dodaja, da se “Novo mesto lepo razvija, a tam v naslednjih štirih letih ni potenciala za novo univerzo”. Nekdanji visokošolski minister Gregor Golobič pa pravi, da je v Sloveniji že zdaj več vpisnih mest kot študentov. “Sredstev primanjkuje že za obstoječe univerze. To je odmev predvolilnih obljub iz časov, preden je nova vlada dobila vpogled v realno stanje,” pravi Rončević, ki je za SDS napisal program o visokem šolstvu, in dodaja, da delitev ljubljanske univerze na tehnično in humanistično ni stvar države. Golobiču se stvar ne zdi verjetna, je pa imela nekdanja vlada načrte, da z univerz spravi tehnične višješolske programe in ustanovi nekakšno
politehniko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.