Slovenija
59 ogledov

Država s koncem leta obljublja uvedbo socialne kartice

Obrtniki bodo tudi danes dvigovali denar iz bankomatov. V petek težav zaradi teg Žurnal24 main
Socialne kartice, ki jih sicer država uvaja že nekaj let, bodo prejemnikom socialnih pomoči, ki imajo blokiran bančni račun, omogočale nemoteno dvigovanje na bankomatih in plačevanje računov.

Poleg odpisa dolgov in rešitev deložacij, je ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak,  v letošnji paket ukrepov za socialno najranljivejše, dodala še socialno kartico. Zaživela naj bi konec tega leta.

Socialni račun, ki ga sicer država uvaja že nekaj let, bo prejemnikom socialnih pomoči, ki imajo blokiran bančni račun, omogočal nemoteno dvigovanje na bankomatih in plačevanje računov:

"Predplačniška kartica (socialna kartica) je nek način plačevanja, dvigovanja denarja na bankomatu. Na to predplačniško kartico bo lahko država nakazovala socialne transferje,“ je na predstavitvi ukrepov za najrevnejše, pojasnila ministrica za delo in dodala, da na socialni račun ne bo mogoče prejemati drugih prejemkov, kot so na primer plače, honorarji itd.

Bodo pa lahko prejemniki socialnih transferjev s socialno kartico nemoteno poslovali, kupovali in nekajkrat mesečno, brez stroškov poslovanja, dvigovali denar na bankomatih: "Cilj je, da lahko nekajkrat mesečno dvignejo denar in da nimajo stroškov s poslovanjem,“ je pojasnila pristojna ministrica.

Kartica naj bi stala pet evrov

Javni natečaj za predplačniško kartico je pristojno ministrstvo objavilo tretjega julija. Javno naročilo za predplačniške kartice za prejemnike sredstev iz naslova pravic iz javnih sredstevse izteče tretjega avgusta:

"Če bo vse tako kot mora biti, bi jo konca leta lahko že uvedli,“ je pojasnila Kopač Mrakova in dodala, da se bodo ljudje o tem ali kartico želijo imeti ali ne, odločali sami: "Jasno je, da ne bomo nikogar silili, da jo uporablja.“

Kartica naj bi prejemnike socialnih transferjev stala okoli pet evrov. Na ministrstvu se k finančni udeležbi nagibajo tudi zaradi večje odgovornosti uporabnikov do nje.

Deset tistoč najranjljivejših je danes brez bančnega računa

V javnem naročilu je navedeno, da bo  treba izdelati deset tisoč takšnih kartic: “Po podatkih centrov za socialno delo ima danes več kot deset tisoč prejemnikov socialne pomoči težave z bančnimi računi,“  je pojasnila ministrica in ob tem dodala, da Slovenija uvaja nekaj podobnega kot Avstrija, kjer je najrevnejši že nekaj le poslujejo na tak način.

Kje bo socialno kartico moč uporabljati pri nas, zaenkrat še ni znano: "Več bo znanega po razpisu, ko bomo videli, kdo vse se bo javil,“ je še povedala ministrica za delo, družino in socialne zadeve, Anja Kopač Mrak.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ferluci 14:08 20.julij 2015.

    Deset tisoč švedov v romskem naselju že slavi novo pridobitev...

  • Avatar čavez
    čavez 13:00 20.julij 2015.

    Pa še žigosajte reveže da bodo kot Hitlerjevi taboriščniki.

  • Avatar čavez
    čavez 11:55 19.julij 2015.

    Super naj se povsod vidi kdo je bednik in kdo lopovski tajkun, luzerji oblastniški.