Slovenija
39 ogledov

Država ščiti čebele, kaj pa kmetje?

Bedeku so strupi že leta 2008 pomorili čebele v panjih pri Pesnici. Takrat je od Žurnal24 main
V tem mesecu več primerov pomora čebel. Je država popustila? Minister Židan poudarja, da je država svoje naredila.

Aprila je prišlo do pomora čebel na območju Celja, Nove Gorice, Krškega in večkrat tudi na območju Ivančne Gorice. Že ob pojavu prvega letošnjega pomora nam je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč povedal, da je pogin čebel lani v primerjavi s prejšnjimi leti, ko je bil zaradi nepravilne uporabe fitofarmacevtskih sredstev skrb vzbujajoč, bistveno upadel. Noč je pohvalil državo, češ da je naredila svoje in "odpravila sistemske napake pri uporabi sredstev, ki so pomenila smrt za čebele".

Po tem prvem letošnjem pomoru čebel, ki je bil na območju Krškega, pa so sledili še novi in spet so aktualnejša vprašanja, povezana s pravilno rabo fitofarmacevtskih sredstev. Kmetijskemu ministru Dejanu Židanu je danes poslansko vprašanje, vezano na to temo, postavil tudi poslanec Robert Hrovat iz SDS.

Minister za kmetijstvo in okolje v odgovoru poudarja, da fitofarmacevtska sredstva nimajo negativnega vpliva na okolje, če se uporabljajo pravilno, to je v skladu z dovoljeno uporabo in ob upoštevanju opozoril za varovanje zdravja ljudi, živali in okolja. V primeru novih spoznanj o negativnih vplivih fitofarmacevtskih sredstev se njihova uporaba ponovno presodi.

V teku nova presoja

Uporaba fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo neonikotinoide, je bila ponovno ocenjena z vidika poročil o njihovem negativnem vplivu na čebele. Na podlagi negativne ocene je bila uporaba vseh fitofarmacevtskih sredstev za tretiranje semena, ki vsebujejo neonikotinoide, v Sloveniji prepovedana. Uporaba foliarnih fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo neonikotinoide, pa je bila prepovedana na cvetočih kulturah in nasadih s cvetočo podrastjo.

Dovoljena je še uporaba nekaterih foliarnih fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo neonikotinoide, na kulturah zunaj njihovega cvetenja in v zaščitenih prostorih, in sicer na način, da čebele niso izpostavljene. Na Evropski komisiji trenutno poteka ponovna presoja uporabe foliarnih fitofarmacetskih sredstev, ki vsebujejo neonikotinoide, in če bo tudi ta uporaba ocenjena negativno za okolje, tovrstna sredstva ne bodo več dovoljena. 

Država je torej svoje naredila; vprašanje pa je, kako njene odredbe spoštujejo kmetje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.