Slovenija
25 ogledov

Država se ne bo delala, da ne ve, da ste brez službe

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Anže Petkovšek
Vlada pripravlja spremembe pri otroškem in varstvenem dodatku, denarni socialni pomoči in štipendijah.

„Žal nam situacija ne omogoča, da bi pravice ljudi razširili preko zmožnosti države. A vrniti jim moramo temeljen občutek, da socialna država deluje,“ poudarja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Socialnim partnerjem je namreč ob začetku do konca avgusta trajajoče javne razprave predstavila spremembe socialne zakonodaje. Njihov temeljni namen naj bi bil poprava krivic v korist najšibkejših delov družbe. 

Upoštevalo se bo realno stanje

„Za samske ter enostarševske in velike družine bo pomembno, da se bo pri socialnih prejemkih upošteval realni materialni položaj, ne pa stare dohodninske odločbe,“ pojasnjuje Kopač Mrakova. To pomeni, da se bo pri dodelitvi državne štipendije, subvencij vrtca ali otroškega dodatka upoštevalo, če bo čez leto prišlo do spremembe v dohodku. Kandidati bodo lahko za omenjene pravice vložili novo vlogo.

Da bodo socialni transferji lažje dostopni, se otroški dodatek pri izračunu celotnega dohodka družine ne bo več upošteval. Ker so bili v preteklosti dohodki iz študentskega dela upoštevani v dohodek družine, ministrstvo za delo predlaga, da bi poslej upoštevali le mesečne dohodke, višje od 132 evrov. „Večina študentov dobi 100 evrov mesečno, tako da to ne bo več vplivalo na nižanje drugih pravic,“ pravi Kopač Mrakova. 

Otroški dodatek se bo spreminjal

Vlada predlaga zvišanje otroškega dodatka in denarno-socialne pomoči za enostarševske družine. Ker so po novem do državnih štipendij upravičeni tudi mladoletni dijaki, ki se jim je ob odvzemu možnosti štipendiranja pred leti povečal otroški dodatek, se bo ta zdaj znižal. „Vsi morajo biti v podobnem položaju, če ga pustimo nespremenjenega, bodo mladi med 15 in 18 letom na boljšem,“ trdi Kopač Mrakova.

Nižajo tudi premoženje, ki se upošteva pri odmeri varstvenega dodatka na 2.500 evrov za samsko osebo in 3.500 evrov za družino. Pri denarni socialni pomoči je bil cenzus pri 500 evrih, zdaj bo pri slabih 800 za samsko osebo in 2.500 evrov za družino.

Subvencije vrtca ne bodo več vezane na koledarsko leto temveč na obdobje 365 dni od datuma vloge. Subvencionirana šolska prehrana pa bo po novem vezana na višino otroškega dodatka.

Proti strahu upokojencev

Ker so upokojenci želeli svojim dedičem omogočiti, da državi ne rabijo vračati dolga zaradi podedovanega premoženja, se jih je kar 12.000 oziroma 70 odstotkov odpovedalo varstvenemu dodatku. Zato vlada predlaga, da predmet zaznambe premoženja ni več celotna prejeta pomoč.

Pri denarni socialni pomoči bodo iz zneska, ki ga morajo dediči vrniti državi, po novem izločili 12 najvišjih zneskov. „Tako poskušamo vzpostaviti občutek, da ne gre za socialni kredit,“ pravi Kopač Mrakova.  

Drugo leto nove reforme

„Danes je potekala racionalna razprava, ki kaže, da se socialni partnerji dobro zavedamo, kje smo,“ je predloge ministrice pozitivno ocenil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Goran Lukić iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije vseeno opozarja, da se je potrebno še naprej pogajati glede izboljšanja slabega položaja starejših, zaznambe premoženja ter reševanja vprašanja volonterskega pripravništva, ki je za sindikate nesprejemljiv.

Spremembe zakonodaje naj bi bile v državnem zboru septembra, veljati pa naj bi začele s prvim januarjem prihodnje leto. Stale bodo med 8 in 9 milijonov evrov, denar pa bo ministrstvo še moralo poiskati znotraj svojega proračuna.

„Te spremembe so najnujnejše, po novem letu pa bodo šle spremembe socialne zakonodaje predvsem v smeri poenostavitve postopkov in odprave administracije za centre za socialno delo in uporabnike,“ dodaja Kopač Mrakova. Ideje gredo po njenih besedah v smeri informativnih izračunov po vzoru dohodnine. Omenjene spremembe naj bi začele veljati v začetku leta 2015.

Komentarjev 1
  • Veteran 19:15 19.julij 2013.

    Štrukel prekleti pokvarjenec, sedaj te več ne skrbi socialni statu državljanov. Ti nisi sindikalist, ki se bori za delavčeve pravice ampak skorunpiran politik najhujše sorte.