Slovenija
30 ogledov

Država si za zdaj lahko privošči le vzdrževanje Tetre

policija Anže Petkovšek
Le letos dober milijon in pol evrov za vzdrževanje policijskega sistema, kjer je mogoče poslušati pogovore.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) ob intenzivnem sodelovanju informatikov na policiji pospešeno odpravlja pomanjkljivosti oziroma varnostnih ranljivosti, ki se že dlje pojavljajo v radijskem komunikacijskem omrežju Tetra. Sistem poleg policije sicer pri svojem delu uporabljajo tudi v vojski, vojaški policiji, na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), na redarskih službah, na finančni upravi in Družbi za avtoceste (Dars).

Kot so opozorili na spletnem portalu Pod črto pa naj bi konec preteklega leta neznanci napake izkoristili in izvedli vdor v sistem; posledično naj bi posamezniki brez posebnih težav sledili in poslušali tajne pogovore na tem omrežju.

Poziv že septembra lani

Na nepravilnosti sistema Tetra so že sredi lanskega septembra, tik preden je vodenje vlade prevzel sedanji predsednik Miro Cerar, že izrecno opozorili policisti. "Obstoječe stanje lahko celo povzroči nezmožnost operativnega delovanja nekaterih državnih služb, kar ima lahko hude posledice za varnost. Sedanji sistem je namreč nedokončan in v precejšnji meri tudi iztrošen," so tedaj zapisali na MNZ v pozivu, ki ga je ob prevzemu oblasti prejel tudi novi predsednik vlade.

In februarja letos ...

Le nekaj mesecev zatem naj bi neznanci brez posebnih težav sledili določenim pogovorom med policisti. "Delovanje sistema Tetra je zaradi ogroženo zaradi pomanjkanja sredstev. Prenehanje tega sistema lahko posledično resno ogrozi in zmoti varnostni sistem države ter uporabnike," pa so sredi letošnjega februarja še enkrat izrecno opozorili tudi člani Sindikata policistov Slovenije (SPS) na seji odbora državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Sistem Tetra zdaj le nadgrajujejo, s tem da so se lotili nujnih varnostnih popravil na omrežju. "Letos bomo izvedli le investicijsko vzdrževanje sistema, kar bo stalo okrog 1,6 milijona evrov," napovedujejo na MNZ.

Sistem Tetra je vse od leta 2004, ko so ga organi v Sloveniji začeli uporabljati, ostajal nedokončan, zaradi česar občasno ponekod prihaja do slabše komunikacije, slabšega radijskega signala, določeni pogovori so posledično ostajali nezaščiteni oziroma nešifrirani. Zaradi tehničnih pomanjkljivosti sistema namreč pogosteje, kot bi sploh lahko, prihaja do "napak pri prenosih šifrirnega ključa v omrežje," pojasnjujejo uporabniki sistema. Trenutno jih je okoli 7000.

Šifrirana komunikacija med denimo preiskovalci kaznivih dejanj pa je eden od predpogojev za varno in uspešno izsleditev oziroma prijetje storilcev kaznivih dejanj.

Komentarjev 1
  • zdrej 14:41 19.marec 2015.

    Mediji pa kar veselo razglašajte, ko še zgleda kriptacija ni vklopljena v celotnem omrežju.To, da se da poslušat s primerno opremo, ki je predraga za poslušanje, poceni za prisluškovanje, je znano že par let, ne samo par mesecev.