Slovenija
25 ogledov

Država spet kleca

Novembra so aktivisti Pahorju iz Zagorja prinesli Štafeto norosti. (Foto: Eko Kr Žurnal24 main
Država Eko Krogu dala le prazne obljube? Macerl: Ne dajo nam podatkov, prihaja do zavajanja.
Nismo prosili za podatke na internetu, ampak za uradne podatke. Ali Žarnić in Pahor nimata moči, da bi dobila podatke o tem, kako so nas zastrupljali?
Uroš Macerl

Potem ko so se novembra Posavci dvignili zaradi izpustov Lafarge Cementa, je v začetku decembra iz ust premierja Boruta Pahorja in ministra za okolje Roka Žarnića sledilo kar nekaj obljub, da bodo preučili in uredili zadeve.

V Eko Krogu zdaj pravijo, da je država znova pokleknila pred Lafarge Cementom.

"V Trbovlje naj bi prišli na sestanek, vendar sploh ne vemo, s kom se nameravajo pogovarjati oziroma kako bo predstavitev potekala. Vso dokumentacijo zahtevamo vsaj en teden prej, da jo lahko preučimo. Tako bi lahko na predstavitvi aktivno sodelovali, postavljali dodatna vprašanja. Zahtevamo obrazložitve, ne pa, da bomo tiho in nemo poslušali, kaj nam bodo prestavili," poudarja Uroš Macerl, predsednik Eko Kroga.

Zavajajoča primerjava Lafargea in IGM Zagorje. Macerl opozarja, da so njihovi sogovorniki v razpravah velikokrat uporabili argument o količini izpustov IGM Zagorje. Pri tem pa so spregledali, da so pri meritvah v Lafargeu in IGM-u uporabili različno metodologijo, zaradi česar so podatki neprimerljivi in zavajajoči.

Obljubljali podatke, pa jih ni
Podatki o emisijah so ključni za izdelavo poročila o vplivu na okolje. Zahtevali so informacije o trajnem emisijskem monitoringu, se pravi podatke, kot jih v Lafargeu pokažejo inšpektorju. Zdaj so izvedeli, da so ti podatki v obdelavi na zavodu za zdravstveno varstvo v Mariboru.

"Ne vem, zakaj so ti dokumenti zdaj potrebni nadaljnje obravnave. Bodo skrili nekaj, česar ne smemo videti?" se sprašuje Macerl. Da bodo dobili čisto vse podatke o emisijah, sta jim obljubila tako Pahor kot Žarnić.

"Gre za izvajanje pritiska"
Medtem pa v Lafarge Cementu ponovno poudarjajo, da delujejo v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo. Glede očitkov Uroša Macerla pa menijo, da gre "za še en njegov javni pritisk“.

V posodabljanje tehnologije in zmanjševanje obremenjevanja okolja je cementarna vložila preko 30 milijonov evrov, zato trditve Macerla o domnevnem neupoštevanju kriterijev najboljše možne tehnologije označujejo za "popolno izmišljotino". Njegove trditve so označili za poskus ustvarjanja javne podobe in medijskega vtisa za vlaganje čim višjih zahtevkov za odškodnino, ki jo že drugič terja od podjetij Lafarge Cement, TET, Steklarna Hrastnik in TKI Hrastnik. "Ob vsem tem pa je najbolj tragično to, da poskuša svoje cilje dosegati z manipulacijami, ki zbujajo med občankami in občani Zasavja strah za njihovo zdravje,“ so še zapisali v izjavi za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.