Slovenija
638 ogledov

Država toži Strojanove

Družina Strojan Saša Despot
Romsko družino, ki se je pred desetimi leti preselila iz Ambrusa v Roje v Ljubljani, država toži zaradi postavitve kontejnerjev, so poročali na 24ur.

V Ambrusu na Dolenjskem romske družine Strojanovih pred dobrimi desetimi leti niso želeli v svoji bližini, spor z njimi je privedel celo do upora krajanov, pri katerem je med drugim posredoval tudi takratni predsednik Janez Drnovšek.

Po dolgotrajnem iskanju rešitve je družina z državo podpisala dogovor in se preselila v Roje v Ljubljani, kjer imajo na voljo tri parcele. Težava je nastala, ker so na črno, brez dovoljenj postavili bivalne kontejnerje in to na zemljiščih, ki ne le, da niso njihova, pač pa so tudi ekološko zaščitena.

Kot je za oddajo 24ur povedal Zdenko Strojan, so tri bivalne kontejnerje postavili zato, ker jih je veliko in ker ne morejo bivati le v enem objektu. Strojanovi se zavedajo, da je zemljišče državno. Tožilstvo jim očita protipravno zavzetje nepremičnine; če jih bo sodišče spoznalo za krive, jim grozi denarna ali enoletna zaporna kazen.

Strojanovi glede kontejnerjev očitno niso enotni; eni bi popustili, drugi grozijo, da v kolikor jih država ne bo pustila pri miru, bodo šli nazaj v Ambrus, so še objavili v oddaji 24ur.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 21:11 30.maj 2017.

    Hitler je imel popolnoma prav glede Ciganov! Škoda ker ni vseh počistil!

  • wolf.ata 18:23 30.maj 2017.

    vse prepozno,pred 30 in več leti bi jih morali v kali zatreti,preprečiti toliko otrok v njihovih družinah,preveč denarnih pomoči in to,sedaj pa izsiljujejo,samo jemali bi,nič delali,kradejo in nič odgovarjajo za ta dejanja,naj odidejo z ostalimi migranti na švedsko itd. jih ...prikaži več ne bo nobeden pogrešal,žalostno ,da nekaj Ciganov (pravilno sem napisal,ker je Rom umetno ustvarjeno ime-naziv za njih) dela kar hoče in nagaja ostalim državljanom,jaz bi jih dal skupaj z migranti,pomoč pa samo v hrani in obleki,denarja pa samo toliko,da plača položnice kot ostali slovenski državljani

  • ode 09:44 30.maj 2017.

    V Butalah se je zajec naselil v občinsko deteljo in tam povzročal škodo. Občinski veljaki z županom na čelu so se odpravili na njivo in zajca lepo prosili, če bi se hotel iz občinske detelje umakniti, ker ni njegova. Ker ...prikaži več ni pokazal nobene volje, da bi se umaknil, so mu dali ultimat, da mora v treh tednih zapustiti občinsko deteljo, sicer ga bodo prijavili občinskemu lovcu. Čez tri tedne si občinska komisija spet ogleda njivo, če je zajec še tam. Vsi zadovoljni ugotovijo, da zajca ni več in da se je očitno ustrašil njihovega ultimata. Seveda je detelja v tem času toliko zrasla, da zajca ni bilo več videti. (F. Milčinski – Butalci)