Slovenija
16 ogledov

"Država varčuje na račun sester!"

“Ministrstvo za zdravje je ministrstvo le za zdravnike,” je kritična Jelka Mlaka Žurnal24 main
Medicinske sestre. Sindikat poziva ministra, naj ukrepa, sicer sledijo zaostritve ali celo stavka.

“Pritiski medicinskih sester so veliki,” pravi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Opozarja na že dve leti nerešeno vprašanje plačevanja srednjih medicinskih sester, ki opravljajo delo diplomiranih, neizplačevanje dodatka za delo z bolniki z duševno motnjo in dementnimi ter neenaka merila pri plačevanju nadurnega dela.

V bolnišnicah Slovenj Gradec in Celje tako po besedah Mlakarjeve zdravnikom za dežurstvo, ki ga opravljajo v timu z medicinsko sestro, plačajo nadure, medtem ko so medicinske sestre plačane za delo v dežurstvu, kar je bistveno ceneje. Ministra pozivajo, naj ukrepa, sicer bodo opravljale le še predpisane naloge in preklicale soglasja za nadurno delo.

Na ministrstvu pa pravijo, da so vodstva bolnišnic tista, ki organizirajo delo v neprekinjenem zdravstvenem varstvu, zato je tudi v njihovi pristojnosti usklajevanje interesov tako zdravnikov kot medicinskih sester.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.