Slovenija
137 ogledov

Država z oglasi nad referendum

Drugi tir Print Screen
Tudi s pomočjo oglasov, ki jih te dni prikazujejo javnosti, si država želi prepričati državljane, da naj podprejo projekt drugega tira in ne prispevajo podpisa za referenduma. Ti so sicer že skoraj zbrali dovolj podpisov.

Vsaj tri različice spletnih oglasov, s katerimi želi vlada Mira Cerarja državljane prepričati o smiselnosti projekta drugega tira, smo zasledili v teh dneh, ko poteka zbiranje podpisov za referendum o smiselnosti projekta. Spletna povezava pa vodi na spletno stran družbe 2TDK, ki bo gradila drugi tir Divača - Koper, kjer obiskovalce pozdravi zapis: "Napovedani referendum je izbira med progresivno usmeritvijo v pospešen razvoj države in domačijsko ekonomijo, ki se po logiki “to lahko naredimo sami” postavlja na stranski tir evropskega razvoja."

Oglasi za drugi tir iz evropskih sredstev

Na 2DTK, ki bo gradila drugi tir Divača - Koper, so za Žurnal24 pojasnili, da ne gre za kampanjo, ampak so sami le izvedli posodobitev spletne strani. So pa nam na ministrstvu za infrastrukturo potrdili, da so spletno kampanjo naročili oni.

Ministrstvo za infrastrukturo naj bi oglaševalsko akcijo plačalo iz evropskih sredstev, ki so jih pridobili na razpisu Evropske komisije iz Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) za projekt "Sanacija ozkega grla na območju Bivje na železniški  povezavi Divača-Koper" v višini 14.187.106,90 evra. V ta projekt pa naj bi bilo vključeno tudi seznanjanje javnosti in podajanje relevantnih informacij o modelu izvedbe gradnje drugega tira Divača-Koper. 

Na ministrstvu so v ta namen najeli oglaševalsko agencijo, ki je oglaševalsko akcijo naročila šele včeraj. Torej v dneh, ko nasprotniki vladnega načrta zbirajo podpise za referendum o zakonu o drugem tiru. Na vprašanje, ali se bodo vključili v morebitno referendumsko kampanjo, nam niso odgovorili.

Tik pred referendumom?

Pobudniki referenduma o zakonu o drugem tiru namreč tudi po sklepu vlade, da se bo med Koprom in Divačo gradila dvotirna proga, ne odstopajo od zbiranja podpisov. Menijo, da se vlada projekta loteva na trasi, kjer bo gradnja izjemno zahtevna ter bistveno dražja, kot če bi upoštevali stroko. Ob tem poudarjajo tudi, da vladna stran ni sposobna ustrezno ovrednotiti njihovih posegov.

Za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma je potrebno zbrati podpise najmanj 40 tisoč volivcev. Kot je danes na svojem blogu zapisal Jože P. Damijan, ki je član sveta za civilni nadzor projekta jim je doslej uspelo zbrati že 34.663 podpisov.

Komentarjev 39
  • Tone Tone 17:47 17.junij 2017.

    Ti se boš maral j...še nekaj časa z Janšo.

  • kapibara 08:24 17.junij 2017.

    Naredi kot jest: Pa še vso žlahto pripelji

  • kapibara 08:23 17.junij 2017.

    SMC stranka ustanovljenaob 12. za volitve- BREZ programaSedaj pa brez programa- cene, gradi 2. tirVse brez- tudi brez veze JE