Slovenija
702 ogledov

"Državljanke in državljani bi morali kar naenkrat postati lokalni šerifi"

wolt Saša Despot
Dali so jim 48 ur, da prevzamejo številke.

Po novem naj bi kurirji in kurirke podjetij Wolt in Glovo, kjer se ukvarjajo z dostavo hrane, na območju Mestne občine Ljubljana morali biti označeni z identifikacijskimi številkami. Te naj bi bile namenjene lažjemu sankcioniranju v primeru neprimerne vožnje s kolesom - kdor bi kršitelja opazil, bi ga lahko anonimno prijavil, podjetje pa bi ga sankcioniralo.

Do tega predloga naj bi prišli zato, ker se je več meščanov pritoževalo nad vožnjo kurirk in kurirjev Wolta in Glova.

A kurirji so večinoma samozaposleni, ki imajo s korporacijami sklenjene pogodbe, ali študenti, okoliščine pojasnjujejo v sindikatu Mladi plus. Niso plačani po urni postavki, temveč na dostavo, zato prihaja do kršitev.

"Kako bo potekalo to ovajanje, ni jasno. Državljanke in državljani bi morali kar naenkrat postati lokalni šerifi in ovajati ljudi," je danes pred vhodom v prostore podjetja Wolt dejala sindikalistka Tea Jarc. "Ogorčeni smo nad dejanji Wolta in Glova. Tovrstno oštevilčenje spominja na neke druge čase, ko so ljudi žigosali," je dodala.

Obenem je opozorila tudi na slabo kolesarsko infrastrukturo, ki delo kurirjev in kurirk še dodatno otežuje. 

Po njenih besedah bi bilo tovrstne prekarne oblike dela potrebno najprej regulirati, s čimer se strinjajo tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Povedala je, da je evropska direktiva, ki bi težave naslovila, že v pripravi, a bo treba nanjo počakati vsaj še pol leta. 

Upa, da se bodo delavci uprli, tudi potrošniki pa se lahko po njenem odločijo, da ne podprejo tovrstnih praks. 

Kurirji so sicer, tako Jarc, prejeli sporočila, da morajo identifikacijske številke prevzeti v roku 48 ur, v nasprotnem primeru bodo podjetja z delavci prekinila sodelovanje. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • oneh 13:08 02.september 2022.

    Označbe zahteval Jankovič, Jarčeva pa ogorčena nad podjetji, katera bi zagotovo izgubila posel, če ne bi upoštevala zahtev Jankoviča? Le kakšen sindikat je to, kateri svinjarije svojih ideologov podtika drugim? Pa kaj se spraševati, sedaj je svoboda in levaki plešejo.

  • SamoResnica 13:08 02.september 2022.

    Zakaj je tukaj problem? Kako lahko nekomu, ki dela konstantno dela neke probleme s tem ko dostavlja stopiš na prste? Brez da veš kdo je zelo težko, torej oštevilčenje torb mislim da res ni taka stvar, da bi pa kogarkoli ...prikaži veči morala skrbeti. Sej jim številk ne tetovirajo na telo.

  • AN27 13:00 02.september 2022.

    Kolesarska infrastruktura v prestolnici je pod kritiko, tako da Ljubljane NI najlepše mesto na svetu.