Slovenija
57 ogledov

Državna pomoč in nova uprava

primorska 23.06.2011, koper, gaspar gaspar misic, foto barbara milavec primorska 23.06.2011, koper, gaspar gaspar misic, foto barbara milavec
Vlada ga rešuje s poroštvom za najem 35 mio. evrov kreditov.

Vlada bo Cimosu, proizvajalcu avtomobilskih delov, pomagala z obliko poroštva za najem 35 milijonov evrov kratkoročnih kreditov. Na seji so namreč predlagali spremembo zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, prek česar bo vlada pomagala pri sanaciji 30 izbranim podjetjem. Prvo v vrsti je Cimos, ki ima 400 milijonov evrov dolga in za poslovanje potrebuje približno od 70 do 80 milijonov evrov svežega kapitala. O spremembah zakona bo odločal še državni zbor po nujnem postopku. Predlog za vladno pomoč Cimosu pa mora potrditi tudi Evropska komisija.

 

Kupili šest mesecev

 

 

“Z novimi krediti bi zagotovili likvidnost Cimosa za šest mesecev. Družba ima za 385 milijonov evrov sklenjenih pogodb in 30 milijonov evrov mesečnih prilivov,” razlaga Gašpar Gašpar Mišič, državni sekretar v kabinetu predsednice vlade. Po njegovih besedah bosta naslednja koraka dokapitalizacija s strani lastnikov in morebitna konverzija terjatev bank upnic, s čimer bi zagotovili celovito rešitev za koprsko avtomobilsko družbo. Že danes se bodo spet sestali uprava Cimosa, lastniki, banke in predstavniki vlade. Banke upnice so sicer odobrile odlog za vračanje kreditov do konca maja.

 

 

Nadzorniki o novi upravi

 

 

Nadzorni svet Cimosa, ki mu predseduje Vojko Antončič, je po odstopu dolgoletnega prvega moža Franca Krašovca pred tedni imenoval Jerka Bartolića za vršilca dolžnosti predsednika uprave. Z njegovo vizijo konsolidacije družbe so bili zadovoljni, prav tako je požel simpatije sindikatov. Na seji pa so se kljub temu seznanili z novima kandidatoma za vodenje Cimosa. To sta po neuradnih podatkih Marko Golob, nekdanji član uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb, in Peter Kukovica, predsednik nadzornega sveta Cimosove upnice banke NKBM.

Komentarjev 1
  • privat 09:39 19.maj 2013.

    kot da se da pomagati družbi ,ki je narobe vzgojena??..Cimos je prijazna firmica,samo kje pa so dobički od prodaje??Kje so rezultati?? Verjetno v miselnosti se nekje izgubijo...