Slovenija
59 ogledov

Državne milijarde bo upravljal bivši član uprave NLB Marko Jazbec

Slovenija 24.03.14, Marko Jazbec, predsednik uprave Hoteli Bernardin, foto: arhi arhiv Bernardin
Več kot deset milijard evrov državnega premoženja bo upravljal Marko Jazbec.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je včeraj odpoklical upravo SDH v sestavi Matej Pirc in Matej Runjak ter imenoval novo upravo. Njen predsednik bo Marko Jazbec, članici uprave pa bosta Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič.  Imenovani so za štiri leta. 

Na mednarodni razpis se je prijavilo 46 kandidatov, zunanja svetovalna družba jih je ocenila dvajset, ki so izpolnjevali postavljene pogoje. 

Jazbec je bil tri leta član uprave NLB (od decembra 2009 do konca 2012), odgovoren je bil za poslovanje z veliki podjetji. V tistem času so bila slaba posojila sicer že podeljena, a se NLB ni posebej izkazala pri reševanju podjetij v težavah. Zdaj je predsednik uprave Hotelov Bernardin. 

Razrešenima služba ali šest plač odpravnine

Tako Pircu kot Runjaku pogodba omogoča nadaljnjo zaposlitev na SDH, če se zanjo ne bosta odločila, pa jima pripada šest osnovnih plač odpravnine. Odpravnina tako znaša okrog 66 tisoč evrov za Pirca in okrog 60 tisoč evrov za Runjaka. 

Zakaj so ju sploh razrešili?

"Statut SDH v prehodnih in končnih določbah določa, da uprava SOD (Matej Pirc in Matej Runjak) po sprejemu Statuta nadaljuje svoj mandat kot uprava SDH do imenovanja nove uprave SDH, ki jo imenuje nadzorni svet SDH, imenovan na podlagi ZSDH-1," je v pojasnilu zapisal Damjan Belič, predsednik nadzornega sveta SDH. Z imenovanjem nove uprave je tako nekdanji upravi Soda prenegal mandat. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • benč 17:47 28.oktober 2015.

    Zdaj se da razumeti zakaj smo imeli UDBO!

  • benč 17:46 28.oktober 2015.

    To ni prava beseda (noro je lahko tudi dobro), pač pa pokvarjeno!

  • benč 17:45 28.oktober 2015.

    Če bi v Sloveniji poslali na vešala vse, ko si to zaslužijo, bi nas bilo vsaj 1000 manj!