Slovenija
76 ogledov

Državni sekretar Štrovs razrešen

Žurnal24 main
Vlada je razrešila državnega sekretarja na ministrstvu za delo Marka Štrovsa, na ta položaj pa imenovala dosedanjo generalno direktorico direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo Romano Tomc.

Marko Štrovs © BOBO

 
Štrovs je v sredo obvestil ministrico za delo Marjeto Cotman , da odstopa z mesta državnega sekretarja.

Štrovsov odstop so že zahtevali poslanci SNS in nepovezane poslanske skupine, potem ko se je v oddaji Preverjeno minuli teden spraševal, "zakaj se upokojenci sploh pritožujejo, ker so najbolj varni od vseh in se jim ni bati, da bi izgubili službe". Pričakovanje, da bo Štrovs odstopil, so izrazili v stranki Zares. Prav tako so tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije od Štrovsa pričakovali odstop zaradi izjave, "da je edino, kar ogroža upokojence, matilda" .

Štrovs se je za izjavo sicer opravičil. "Ne mislim tako, kot je bilo prikazano, saj sem samo opozoril na primerjavo s položajem delavk z malimi plačami, ki se bojijo še tega, da bodo izgubile zaposlitev," je zapisal. Dodal je, da je želel le zatrditi, da bo vlada storila vse, da se bo gmotni položaj upokojencev z nizkimi pokojninami izboljšal in da se tudi drugim upokojencem ni treba bati kakršnihkoli sprememb, ki bi poslabšale njihov gmotni položaj.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je v petek dejala, da izjava državnega sekretarja Štrovsa ni bila primerna. Vendar je poudarila, da je Štrovs na področju pokojninskega zavarovanja veliko naredil za dobrobit upokojencev. Vlada je Marka Štrovsa imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve 20. decembra 2006.

V DeSUS so zadovoljni. © BOBO

 
DeSUS pozdravlja razrešitev
Razrešitev državnega sekretarja na ministrstvu za delo Marka Štrovsa v DeSUS pozdravljajo kot dobro in ocenjujejo kot potezo, ki je skladna z najvišjimi demokratičnimi standardi, je pojasnil vodja poslanske skupine stranke upokojencev Franc Žnidaršič .

Presečnik: Razrešitev je rezultat Štrovsove žaljive izjave
Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je za STA povedal, da je razrešitev državnega sekretarja Marka Štrovsa rezultat njegove izjave, ki je po Presečnikovem mnenju neumestna, nekorektna in žaljiva do upokojencev. "Vsak javni uslužbenec mora paziti na svoje izjave in je zanje tudi odgovoren," je še dodal.

Romana Tomc je zamenjala Štrovsa. © BOBO

 
Nepovezani: Štrovs jih je pomenljivo spomnil na matildo
V poslanski skupini nepovezanih poslancev menijo, da je današnja odločitev predsednika vlade za razrešitev državnega sekretarja Marka Štrovsa več kot pričakovana. Štrovs je s ponižujočimi izjavami v javnosti degradiral dostojanstvo cele populacije upokojencev, saj jih je pomenljivo spomnil na matildo, ki v simboličnem pomenu pomeni smrt.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je dejal, da državni sekretar Marko Štrovs svojega odstopa ni podal prostovoljno, pač pa naj bi ga podal na zahtevo ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman. Po Jelinčičevih besedah je ministrica ravnala pravilno, za kar ji čestita.

Sok: Odstop Štrovsa je preuranjen
Podpredsednik NSi Alojz Sok je povedal, da z odstopom Štrovsa ni seznanjen, da pa je odstop preuranjen, če je povezan z njegovo izjavo o upokojencih. Po njegovih besedah je Štrovs za slovenski pokojninski sistem in upokojence naredil več kot kdorkoli drug.

Po Sokovih besedah Štrovsova izjava ni bila nič posebnega. Po njegovem mnenju gre za izjavo, ki je del slovenskega izrazoslovja, zato si ni zaslužila takšne pozornosti.

Tanko: Štrovs je ravnal odgovorno
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal, da je Štrovs ravnal odgovorno, ko se je odločil prevzeti odgovornost za svoje besede in odstopil. Po Tankovi oceni Štrovsova izjava ni bila primerna času, razmeram in vsebini dela, ki ga je opravljal.

LDS: Štrovs je moral odstopiti
Tudi v LDS se strinjajo z razrešitvijo Štrovsa. Ta je po mnenju podpredsednika LDS Slavka Ziherla moral odstopiti, saj je s svojo izjavo, ki je bila sramotna, pokazal zelo poniževalen odnos do velike skupine ljudi.

Ziherl tudi predvideva, da državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve s funkcije ni odstopil sam, temveč so ga "odstopili".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.