Slovenija
35356 ogledov

Državni svet: Nismo imeli mask, ampak to ne bi smelo biti objavljeno

Državni svet na obisku v Monoštru
1/2
Državni svet
Državni svet se je odzval na besne odzive z družbenih omrežij zaradi fotografij, na katerih je predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in še nekaj oseb brez zaščitnih mask.

Fotografije so nastale na obisku v Porabju 16. oktobra. "Nastale fotografije v Hiši jabolk, na katerih udeleženci ne nosijo zaščitnih mask, so bile posnete zaradi avtentičnosti predstavitev dejavnosti sortirnice sadja in izobraževanj za lokalne kmete zgolj za spominski album, ne za objavo. Žal je pri tem prišlo do neljube napake s strani uradnega fotografa Državnega sveta Milana Skledarja in njegove STV, ki jih je pomotoma in brez soglasja Državnega sveta objavil na družbenih omrežjih," so pojasnili v državnem svetu 

Povedano bolj po domače, bili so brez mask ampak tega ne bi smeli objaviti. 

"Burne odzive in kritike javnosti sprejemamo z obžalovanjem in iskrenim opravičilom ter upamo, da bo slednje pojasnilo razjasnilo dane okoliščine," so zapisali.

Poudarili so še, da so na obisku sicer uporabljali zaščitne maske in si razkuževali roke, "četudi na Madžarskem nošenje zaščitnih mask ni bilo obvezno, prav tako smo se zadrževali v krajih brez doslej zabeleženih okužb s COVID-19". 

Nekateri komentatorji na družbenih omrežjih trdijo, da je nošnja mask na Madžarskem obvezna in da so tudi v tej regiji okužbe.

Kar se tiče mask, ima prav Državni svet, saj na uradni madžarski spletni strani piše, da je od 21. septembra oobvezna uporaba zaščitnih mask ne le v trgovinah in na javnem prevozu, ampak tudi v kinih, gledališčih, trgovskih centrih ter zdravstvenih ustanovah in socialnovarstvenih ustanovah. Je pa Kovšca kršil pravilo, da je treba držati meter in pol razdalje do drugih. 

Kot lahko vidite na spodnji sliki, so v vseh madžarskih regijah okužbe, ali so tudi v krajih, ki jih je obiskal Kovšca, pa je manj pomembno. Masko namreč nosimo predvsem zato, da pred okužbo zaščitimo druge, Kovšca pa prihaja iz rdeče regije, kjer je tveganje zelo visoko. 

Madž | Avtor:

Zanimivo je Kovšca pred dvema dnevoma tvitnil, da bi morala zdravstena zavarovalnica od vseh, ki ne upoštevajo priporočil NIJZ, to pa je očitno tudi on sam, zahtevati povračilo stroškov zdravljenja za njih in za vse, ki so jih okužili. 

Prav tako se je celo pohvalil, da je z nenošenjem mask, "Porabskim Slovencem /.../ nehote omogočil največjo pojavnost na Slovenskih socialnih omrežjih v zadnjih 15. letih. Sedaj se le še potrudite in zapišite njihova imena. Da bodo ljudje vedeli,da obstajajo tudi oni, ne le Anis in Zlatko v Ljubljani..."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • ode 08:08 21.oktober 2020.

    Brez maske si lahko tam, kjer še ni okužb? Napaka. S pravilno nadeto masko ščitimo druge pred našo morebitno okuženostjo, nikakor pa nas običajna maska ne ščiti pred okužbo, če smo v bližnjem stiku z okuženo osebo, ki nima nadete ...prikaži več maske. Če bi vsi striktno nosili maske, bi se virus prekinil.

  • jezero 06:45 21.oktober 2020.

    Sejem ničevosti- tudi še globlje od dna je možno pasti.

  • Avatar vec
    vec 14:40 20.oktober 2020.

    Upam da so levaško poturico od fotografa odpikal isti moment ko so zvedeli odkod je prišel materijal.