Slovenija
25 ogledov

Državni svetniki brez sejnin

DRŽAVNI SVET Dejan Mijović
Državni svetniki so na današnji seji sklenili podati pobudo državnemu zboru za sprejetje spremembe zakona o funkcionarjih v državnih organih, s katero bi uredili problematiko plačila za opravljanje njihove funkcije. Do ureditve vprašanja ne bodo prejemali sejnin.

Zakonska sprememba je potrebna, saj k ureditvi področja poziva računsko sodišče, je na seji dejal predsednik DS Mitja Bervar. Zavzema se za to, da bi pri urejanju vprašanja dosledno sledili ugotovitvam računskega sodišča.

S predlogom bi uredili vprašanje plačila za opravljanje funkcije tako za člane kot za podpredsednika DS. Področje je treba urediti, ker zakon o državnem svetu ne vsebuje določb glede plačila, je navedeno v predlogu.

Višina plačila za opravljanje funkcije podpredsednika in člana DS lahko znaša mesečno največ tretjino osnovne plače predsednika DS, še navaja besedilo.

Ni podlage za izplačilo sejnin

V povezavi s tem vprašanjem so v nadaljevanju razveljavili sklep o merilih za izplačevanje sejnin za opravljanje funkcije članov DS in izplačil za opravljanje funkcije predsednika in sekretarja DS. Sklenili pa so, da so do ustrezne ureditve področja člani DS upravičeni do povračil stroškov v zvezi z opravljanjem funkcije.

Kot je spomnil predsednik DS Bervar, je računsko sodišče v revizijskem poročilu v začetku decembra navedlo, da v zakonu o državnem svetu ni podlage za izplačilo sejnin. To opozorilo računskega sodišča pa po njegovih besedah ni bilo prvo, saj je sodišče na problematiko opozorilo že leta 2002 in zatem še večkrat.

Komentarjev 3
  • feferon 12:36 20.december 2012.

    Sploh ne vem, zakaj bi jih dobivali. saj ni od vas nobenega učinka...

  • dragec 12:27 20.december 2012.

    TAKO JE, SE STRINJAM IN TO BREZ REFERENDUMA.

  • franke 18:33 19.december 2012.

    UKINITI VAS JE TREBA.