Slovenija
19 ogledov

Državno dekoriranje plač

Matej Lahovnik Žurnal24 main
Nova pravila. Plače državnih direktorjev bodo odvisne od plač zaposlenih.

Vlada bo predvidoma jutri potrjevala pravila (uredbo) za oblikovanje plač direktorjev podjetij v večinski državni lasti. Skupaj z že sprejetim zakonom so jih napisali na ministrstvu za gospodarstvo (MG) Mateja Lahovnika. Novost je, da plače ne bodo več odvisne od povprečja plač v panogi, ampak od povprečja plač v podjetju.

Darsove plače
Peter Vrtačnik,
direktor direktorata za notranji trg na MG, ni želel neposredno pritrditi, da so pravila popravili zato, da jih direktorji ne bi prirejali po svoje; priznal pa je, da so marsikje s temi izračuni plač “imeli pravo možgansko telovadbo”.

Zdajšnji sistem je namreč omogočal, da je državno podjetje za osnovo izračuna plače uprave vzelo tisto dejavnost z višjimi plačami.

Na Družbi za avtoceste RS (Dars) so na primer za izračun plače uprave vzeli kar krajinsko arhitekturno, urbanistično in drugo projektiranje, čeprav ne delujejo v tej panogi. Tako znaša bruto plača predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik, ki vodi to veliko družbo in ji pripada petkratnik povprečne bruto plače v izbrani dejavnosti, 9.510 evrov. Z dodatki je tako februarja dobila 10.932 tisoč evrov bruto. Članica uprave Gordana Bošković je prejela 9.569 evrov bruto, član uprave Alojz Ratajc (delavski direktor) pa 8.969 evrov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Že junijske plače uprave pa bodo zaradi novih pravil v povprečju za 1.500 evrov bruto nižje, saj je povprečna plača na Darsu precej nižja kot v dejavnosti projektiranja. Duhovnikova bo po novem dobila le še 7.968 evrov bruto. Če pa si bo izbojevala vseh 30 odstotkov spremenljivega dela, ki ga zakon dopušča, pa bi se lahko precej približala svoji zdajšnji plači.

Dva meseca za uskladitev
Na MG so povedali še, da imajo podjetja do 30. junija čas, da plače uskladijo in jih o tem obvestijo. Če tega ne bodo storila, pa po zakonu menda zdaj lahko ukrepajo, so sklenili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.