Slovenija
297 ogledov

"Državo bi tožil v opomin"

Žurnal24 main
Odškodnina. Zaradi uboja dveh otrok v Sežani bo na sodišče verjetno morala tudi država.

Medtem ko bo Kristina Mislej predvidoma v prihodnjih tednih začela prestajati 20-letno zaporno kazen za uboj svojih dveh otrok, se tožba očeta umrlih otrok obeta še državi.

"Denar ne vrne otrok"
Andrej Gorup
namreč namerava v kratkem tožiti državo.

"Z očetom se dogovarjava o odškodninski tožbi zaradi izgube otrok. Zneska še nisva določila," pravi Gorupov pooblaščenec Franci Matoz.

Pravnomočna sodba

Dvojni uboj. Dveinpolletno Emo in njenega dve leti starejšega brata Matijo Gorupa je konec marca lani v domačem stanovanju v Sežani zadušila njuna mama Kristina Mislej. Otroka naj bi ubila prištevna.

Že vse od uboja konec marca lani je namreč Gorup prepričan, da bi sežanski center za socialno delo (CSD) tragedijo lahko preprečil, če bi po njegovi ločitvi z Mislejevo upošteval njegova opozorila, da kot mati ni primerna za skrb za otroka.

"Odškodnina in denar ne bosta prinesla zadoščenja ali vrnila otrok. Tožba pa bo vložena predvsem v opomin, da bodo CSD v prihodnje v podobnih postopkih ravnali drugače," napovedujeta Gorup in Matoz.

"Vsa opozorila zaman"
"Nekaj dni pred smrtjo sina in hčerke sem izrecno obvestil o okoliščinah, ki vzbujajo sum, da sta otroka zaradi nenavadnega vedenja matere ogrožena. Prosil sem jih, naj ukrepajo, ter jih spraševal, ali se mora res kaj zgoditi, preden se bo kdorkoli na tem centru odzval," so očitki, s katerimi bo Gorup predvidoma utemeljil tožbo.

Enako je namreč navajal v kazenski ovadbi, s katero je socialni delavki Mirjam Škerlj poskušal dokazati nevestno delo. Koprski tožilci so se kljub temu odločili, da Škerljeve ne bodo kazensko preganjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.