Slovenija
37 ogledov

Državo zanima vaš kompost

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Prihranek. Kdor kompostira, bo prihranil pri odvozu odpadkov. Uredba. Prihodnje leto povsod obvezna ločevanje in evidenca kompostnikov.

Odpadki. Če imate kompost doma, lahko na leto privarčujete od 20 do 25 evrov, ocenjujejo na murskosoboški komunali. Če sami kompostirate biološko razgradljive odpadke, vam namreč ni treba plačevati odvoza. “S kompostiranjem je lahko račun za odvoz smeti zmanjšan za najmanj deset odstotkov,” ocenjuje podsekretarka na okoljskem ministrstvu Tanja Gomišček. Ureditev pa je v vsaki občini drugačna: v Ljubljani odvoza bioloških odpadkov ne zaračunavajo, v Železnikih pa odvoz 120-litrske posode stane 94 evrov na leto.

Doma je še dražje!
“Pri lastnem kompostiranju je treba zagotoviti prostor, kupiti kompostnik in orodje, ga vzdrževati, popravljati, po potrebi dokupiti encimske dodatke in podobno,” pa opozarjajo na Loški komunali. Po njihovi oceni bi bil ob upoštevanih stroških dela cenejši odvoz.

Čez leto ne bo več šale

Postavitev kompostnika
• Kompostnik. Primeren je polsenčen ali senčen prostor, ki je zavarovan pred vetrom, ima neposreden stik s tlemi in se zrači z vseh strani.
• Tehnika. Plast zdrobljenih vej poskrbi za zračenje od spodaj in preprečuje zastajanje vode. Za razkrojni proces je potreben kisik, zato naj se suhi strukturni material (veje) in vlažni nestrukturni material (kuhinjski odpadki) mešata. Kuhinjske odpadke takoj prekrijemo z listjem, zemljo, travo in rahlo zagrebemo, da preprečimo neprijetne vonjave.

Do junija prihodnje leto bo moralo vsako gospodinjstvo ločeno zbirati biološke odpadke, določa nova vladna uredba. Vsako gospodinjstvo se bo moralo najpozneje do takrat izreči, ali bo kompostiralo samo ali naj biološke odpadke odpelje komunalno podjetje. Nekatere občine so biološke odpadke sicer začele odvažati že pred leti.

“V Ljubljani se kljub kar dobro vpeljanemu ločenemu zbiranju odpadkov pogostost odvoza preostalih odpadkov ni zmanjšala,” opozarja Gomiščkova. Za petčlansko družino, ki ločuje odpadke, bi po njenih besedah zadostoval odvoz 120-litrskega zabojnika za preostale odpadke dvakrat na mesec, tako pa se odvoz še vedno izvaja osemkrat na mesec oziroma 102-krat na leto. “V Nemčiji so odvoz preostalih odpadkov ponekod znižali na 24-krat na leto,” pojasnjuje.

Rekli, da kompostirajo, a ne
“Velik delež občanov, ki so se izrekli za domače kompostiranje, tega ne počnejo in biološke odpadke oddajajo kot mešane,” opozarja Valter Nemec, namestnik direktorja Snage. Pri tem podjetju, ki biološke odpadke posebej odvaža od leta 2005, ocenjujejo, da tudi najbolj ozaveščeni občani doma ne kompostirajo vseh biološko razgradljivih odpadkov. To pomeni, da bi kljub kompostiranju še vedno potrebovali zaboj za biološke odpadke.

Kazni so in bodo občinske

Ugotavljamo, da je v mešanih komunalnih odpadkih več kot 70 odstotkov odpadkov, ki bi spadali v sistem ločenega zbiranja odpadkov.
Valter Nemec, Snaga

Kazni za tiste, ki nepravilno ločujejo odpadke, sprejemajo občine same, pojasnjuje Gomiščkova in dodaja, da so za nadzor nad ločenim zbiranjem odpadkov pristojni občinski inšpektorji. Tako bo po njenih besedah tudi v prihodnje. V Železnikih je na primer za kaznovanje zaradi nepravilnega ločevanja odpadkov v občinskem odloku predpisana višina globe 200 evrov, v Kranju sto.

Na kranjski komunali napovedujejo, da bodo redno pregledovali vsebine zabojnikov. “Če odpadki ne bodo pravilno odloženi, bomo uporabnika opozorili in na zabojnik pritrdili nalepko,” pravijo. Če ne bo upošteval navodil, bodo o tem obvestili inšpektorje, hkrati pa bodo lahko zaračunali stroške razvrščanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.