Slovenija
85 ogledov

Drži ali ne drži: 5 prepričanj o alergijah pri otrocih

Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav
Vsak četrti otrok v Evropi je alergik, ocenjuje Svetovna alergološka organizacija. A kako do specialista brez dolgih čakalnih dob? V prvih trenutkih negotovosti vam lahko pomagajo pojasnila k pogosto zmotnim prepričanjem o alergijah, hitreje do specialista pa ustrezno zavarovanje.

Sogovornika prim. mag. Nikša Šegota, dr. med., spec. internist pulmolog, in prim. mag. Brane Mežnar, dr. med., specialist internist alergolog in pulmolog, sta izpostavila in pojasnila najpogostejša prepričanja o alergijah, ki jih slišita od pacientov. 

              # 1: Ker nobeden od staršev ni alergičen, tudi otrok ne bo. NE DRŽI

Odsotnost alergije pri obeh starših ne pomeni nujno, da tudi otrok ne bo alergičen. Je pa res, da je verjetnost nastanka alergije pri takem otroku manjša. Če sta oba starša alergika, je statistična verjetnost pojava ene od oblik alergije pri otroku med 50 in 60 %.

              # 2: Stanovanje imamo preveč očiščeno, zato je otrok alergičen. NE DRŽI

Čisto stanovanje ob normalnih življenjskih okoliščinah zagotovo ni vzrok za nastanek otrokovih alergij.

              # 3: Če si alergičen na mleko, pomeni, da ne moreš prebaviti laktoze (laktozna                     intoleranca). NE DRŽI

Alergija na mleko in intoleranca za laktozo sta dve različni stvari. Pri alergiji na mleko gre za alergijsko reakcijo na eno od številnih sestavin v mleku in je razmeroma redka. Pri laktozni intoleranci pa gre za pomanjkanje snovi (encimov) za razgradnjo laktoze (mlečne sestavine) ter se večinoma z rastjo in razvojem otroka normalizira ali vsaj izboljša.

              # 4: Otroci do prvega leta starosti naj ne bi uživali visokoalergene hrane. DRŽI

Vsekakor v prvem letu otroka ni priporočljivo hraniti s hrano, ki vsebuje alergogene snovi (lešniki, arašidi, sladila, različni dodatki ...). Pri tem je najkoristneje upoštevati navodila pediatrov, postopno uvajati hrano, prilagajati količino in vrsto hrane ter spremljati otrokove reakcije.

              # 5: S termično obdelavo hrane uničimo delovanje alergena. DELNO DRŽI

S pravilno termično pripravo hrane otroku omogočamo normalen razvoj in rast. Hkrati zmanjšujemo možnost tako za nastanek prehranskih alergij kot tudi drugih bolezni prebavil. Otrok obrambnega sistema prebavil namreč še nima tako razvitega, da bi zmogel presno hrano prebaviti enako dobro kot termično obdelano. S tem se povečata dovzetnost za alergije na hrano in možnost bolezni prebavil (npr. crohnova bolezen). Vpliv je torej posreden, sama termična obdelava pa ne uniči alergenov.

Kako najhitreje do zdravstvene obravnave pri specialistu? 

Ko se starši soočite z znaki, ki bi lahko pomenili alergijo, je prva misel, kako lahko svojemu otroku najhitreje pomagate. Pregled pri alergologu je nujen in koristen, če se bolnikove težave ponavljajo ali celo stopnjujejo.

Svoje otroke lahko zavarujete v okviru družinske oblike zavarovanja Specialisti+ Triglav, Zdravstvene zavarovalnice. Tako boste do izbranih specialistov alergologije in pulmologije ter potrebne diagnoze in oskrbe prišli prej kot v treh tednih. Zavarovalnica pa bo plačala tudi stroške pregleda in pripadajočih dodatnih zdravstvenih storitev.

Ko dobite napotnico izbranega osebnega zdravnika ali specialista, pokličite brezplačno številko 080 66 22 11, kjer vam bodo medicinske sestre asistenčnega centra Zdravstvena točka pomagale poiskati želenega specialista in urediti termin za pregled. 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:33 07.maj 2017.

    Cepite se, cepite!!! ZZZS vam za ugodno ceno ponuja hiter dostop do zdravnika, ki vam bo doživljenjsko pomagal s tabletami proti alergiji, ki ste jo dobili skupaj s cepljenjem. Torej nič hudega, če po cepljenju postanete doživljenjski alergik, ZZZS ima rešitev za vas!