Slovenija
20 ogledov

Drzni načrti direktorjev

Jože Mencinger (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Gospodarska rast bo prihodnje leto blizu ničle. Mencinger: Tega me ni strah. Podjetja. Med gospodarstveniki prihodnost ni povsem črna. Kar nekaj jih leto 2012 pričakuje z optimizmom.

Mitja Gaspari, minister za razvoj in evropske zadeve, je ta teden opozoril, da bodo razmere v Evropi leta 2012 slabe.

"Ah, veste kaj, treba se bo navaditi na to, da gospodarska rast ni nekaj, kar je vedno bilo in bo ... Še pred nekaj desetletji takšnih gospodarskih gibanj, ki smo jih bili vajeni v zadnjih letih, nismo poznali. In konec koncev, poglejte Japonsko, že 15 let ima stagnacijo, torej ničelno gospodarsko rast, in Japonci so se s tem že navadili živeti," pesimistične napovedi komentira Jože Mencinger, starosta slovenskih makroekonomistov.

Ga je prihajajočega leta strah? "Ne, zakaj pa bi me bilo? To bi bilo tako, kot da bi me bilo strah potresa; lahko se zgodi ali pa tudi ne, pomagati pri tem pa prav nič ne morem," odgovarja.

 

Optimizem velja

Nekaj gospodarskih družb smo vprašali, kako vidijo prihajajoče leto. Koncern Iskra Avtoelektrika s sedežem v Šempetru pri Novi Gorici je v svojih družbah po Sloveniji letos dodatno zaposlil sto ljudi. "V prihodnjem letu imamo cilj predvsem ohranjati delovna mesta. Dodatno zaposlovanje je odvisno od razmer na trgih in naročil. V teku imamo kar nekaj prodajnih in razvojnih projektov, s katerimi si kljub morebitnim padcem na trgih obetamo rast prodaje, zato smo previdno optimistični," razkrivajo.

Jože Colarič, predsednik uprave Krke, napoveduje, da bodo število zaposlenih doma in v tujini povečali za skupno pet odstotkov. "Trendi kažejo, da se bo generična farmacevtska industrija krepila, zato smo optimistični. Skupina Krka v prihodnjem letu načrtuje šestodstotno rast prodaje, ki naj bi tako znašala 1.134 milijonov evrov, kar je 64 milijonov več od pričakovane prodaje letos," pravi Colarič.

Leto naložb

V Ruski federaciji, kjer Krka že ima tovarno, gradijo nov proizvodno-distribucijski center v vrednosti 135 milijonov evrov. Jeseni so začeli pripravljalna dela za nov proizvodni obrat na osrednji lokaciji v Novem mestu z zmogljivostjo 4,5 milijarde končnih izdelkov na leto, v fazi projektiranja pa je proizvodni obrat v Krškem. Predvidena vrednost vlaganj in naložb v letu 2012 je 200 milijonov evrov.

Tudi v Luki Koper načrtujejo dodatne zaposlitve, predvsem na delovnih mestih v osnovnem procesu pretovarjanja. Pričakujejo za šest odstotkov večji ladijski pretovor in za enak odstotek večje poslovne prihodke, največjo rast naj bi imeli pri pretovoru kontejnerjev; leto 2012 naj bi končali s dobičkom, večjim od 11 milijonov evrov.

Nadaljevanje uspešne zgodbe pri nas napoveduje tudi Thierry Villard, glavni direktor organizacije Goodyear Dunlop Srednja in Jugovzhodna Evropa: "Nadaljujemo z investicijami v zmogljivosti, blagovne znamke in sodelavce. Predvidoma aprila bomo odprli nov obrat za obnavljanje tovornih pnevmatik. Gre za investicijo, vredno šest milijonov evrov. Projekt bo predvidoma končan leta 2016, ko naj bi obrat dosegel polno zmogljivost – več kot sto tisoč obnovljenih tovornih pnevmatik na leto." Projekt bo v prihodnjih petih letih Gorenjski prinesel 70 novih delovnih mest.

 

Mini intervju s Slavkom Ziherlom: Rekreacija in šoping na dolgi rok ne pomagata

Slavko Ziherl  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lahko stiske in depresije, ki so pogostejše ob praznikih, premagamo s telesno dejavnostjo?
Rekreacija lahko pomaga le na kratek rok.

Ženske si, če smo žalostne, pogosto kaj kupimo. Včasih se zdi, da pomagajo materialne
dobrine.
Te ne osrečujejo, v življenju sem srečal zelo veliko nesrečnih ljudi, ki jim v materialnem smislu ni nič manjkalo.

Kaj torej storiti?
Moj veliki učitelj, tudi življenja, Lev Milčinski je srečo definiral s stanjem, ko si v harmoniji s seboj in svojimi bližnjimi; najbližjim je treba povedati, da jih imate radi.

Kaj pa tisti, ki so sami?
Če so v stiski, naj gredo k nekomu, ki jim je najbližji, in delijo to počutje z njim. To je najboljša pot. Če bodo zadeve "pestovali" v sebi, bodo še naprej nesrečni. Prazniki so pravi trenutek za spremembo vedenja, razmišljanja in načina življenja, za to, da se zadeve obrnejo na bolje. Bodite ljubeči do sebe in drugih!

Kaj pa če smo introvertirani in o svojih težavah ne govorimo radi?
Res je, da je mogoče biti osamljen tudi ob partnerju, v družbi, ampak treba se je odpreti; kot sem že rekel – brez spremembe razmišljanja ne bo nič drugače. Pomanjkanje čustvene odprtosti je žal pogosto. Ob praznikih se ljudje pogosto počutijo nesrečne, v bistvu pa gre le za to, da nimajo dovolj radi sebe in da ne znajo povedati drugim, da jih imajo radi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.