Slovenija
25 ogledov

Duhovniki proti Fišerju

Imenovanje Zvonka Fišerja bi bilo za goriške duhovnike udarec zaupanju v pravno Žurnal24 main
Goriški duhovniki. Proti Fišerjevi izvolitvi za generalnega državnega tožilca.

 

Postopek ustavljen
Zvonko Fišer. Za zdaj je edini kandidat za generalnega državnega tožilca. Prijava Alexandra von Thurn Taxisa je bila prepozna, zato jo je pravosodno ministrstvo zavrglo. Von Thurn Taxis je na upravno sodišče vložil tožbo, tako da je postopek do pravnomočnosti sodne odločbe ustavljen.

“Zvonko Fišer je kot tožilec prekršil temeljne človekove pravice in vrednote civilizacije s tem, da je preganjal duhovnika zgolj zato, ker sta prikrito grobišče na Lajšah pri Cerknem obeležila s križem,” izvolitvi vrhovnega državnega tožilca Fišerja za generalnega državnega tožilca nasprotujejo duhovniki šempetrske in novogoriške dekanije.

“Montiran proces”
Aleš Rupnik, novogoriški dekan, pravi, da Fišerjeva tožilska vloga ni bila le v nasprotju z osnovno človeško etiko, ki temelji na spoštovanju mrtvih in pravici do groba, ampak predstavlja tudi zlorabo takratne komunistične zakonodaje, saj je šlo za montiran proces. “Tožilec Fišer v primerjavi s sodnikom svojega napačnega delovanja nikoli ni priznal, obžaloval in se nedolžnim žrtvam opravičil,” pove Rupnik. Vrhovno sodišče je sodbo zoper duhovnika leta 1995 namreč razveljavilo z obrazložitvijo, da blagoslovitvi križa nad grobom “ni mogoče pripisati političnega namena”.

Tožilec Fišer svojega napačnega delovanja nikoli ni priznal, obžaloval in se nedolžnim žrtvam opravičil.
Aleš Rupnik

Za komentar smo včeraj prek vrhovnega državnega tožilstva prosili tudi Fišerja, a so nam zaradi njegove odsotnosti odgovor obljubili za danes.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.