Slovenija
29 ogledov

Duhovnikova ne namerava odstopiti

Duhvnikovo skrbi predvsem leto 2014. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Računsko sodišče je zaradi izplačila odškodnine in gradnje nadvoza na avtocestnem odseku Pluska–Ponikve predlagalo začetek postopka razrešitve predsednice in članice uprave Darsa. Duhovnikova ne namerava odstopiti.

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik ne namerava odstopiti zaradi predloga računskega sodišča. V izjavi po sestanku na temo podizvajalcev je dejala, da je uprava vse naložene ukrepe računskega sodišča realizirala primerno. Uprava bo počakala, da nadzorni svet preuči porevizijsko poročilo, se sestane in o tem odloči.

 

Na vprašanja glede vloženih kazenskih ovadb s strani računskega sodišča nihče izmed danes prisotnih ni mogel dati komentarja, saj z vsebino niso seznanjeni.

 

Predsednik nadzornega sveta družbe Milan Medved je povedal, da bodo nadzorniki porevizijsko poročilo preučili in o tem odločali na prihodnji seji nadzornega sveta. Po njegovih besedah so nadzorniki tudi do sedaj poročila računskega sodišča skrbno obravnavali in bodo tako ravnali tudi v tem primeru, skrbno pa spremljajo tudi delo uprave. Uprava ima še vedno njihovo zaupanje.  Ocenil je tudi, da so bili popravljalni ukrepi uprave v tem primeru zadovoljivi in da ni šlo za negospodarno ravnanje, pravočasno pa so tudi oddali odzivno poročilo.

 

Vlačič brez komentarja

Minister Patrick Vlačič poziva računskega sodišča ni želel komentirati, ker bi njegovo mnenje lahko vplivalo na nadzorni svet družbe. Direktorica Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Dagmar Komar je pri tem izpostavila pristojnost agencije le v odnosu do nadzornega sveta, pri čemer ocenjuje strokovnost in odgovornost dela nadzornega sveta. Po njeni oceni je nadzorni svet do sedaj ves čas upošteval priporočila računskega sodišča, pravočasno reagiral in ustrezno ukrepal.

Predlagajo razrešitev
Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu v zvezi z izplačilom odškodnine in gradnjo nadvoza na avtocestnem odseku Pluska–Ponikve ocenilo, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo. Zato je predlagalo začetek postopka razrešitve predsednice in članice uprave družbe.

Nadzorni svet, ki ga vodi Milan Medved, je tako s strani računskega sodišča dobil predlog za začetek postopka razrešitve predsednice uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Mateje Duhovnik in članice uprave družbe Gordane Bošković.

Računsko sodišče je sicer že januarja zaradi suma storitev kaznivih dejanj v primeru, ki se nanaša na cenitve, na pristojno sodišče podalo ovadbo. Ta se nanaša na pet oseb: Duhovnikovo in Boškovićevo, ministra za promet Patricka Vlačiča, ki je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje nadvoza, enega cenilca in sodno izvedenko.

RčS: Dars kršil obveznost dobrega poslovanja
Računsko sodišče je ocenilo, da je Dars pri naročilu novih cenitev zemljišč, ki naj bi služile za potrebe sklenitve novega sporazuma z družbo Avtotransport Kovačič, hudo kršil obveznost dobrega poslovanja.

Usoda Duhovnikove in Boškovićeve je zdaj v rokah nadzornega sveta Darsa; računsko sodišče namreč skladno z zakonom poziv za začetek postopka razrešitve naslovi tistemu, za katerega meni, da je lahko izpelje postopek.

Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes glede na okoliščine in na vsebino meni, da "nadzorniki v tem primeru ne bi smeli imeti preveč pomislekov".
Uprava družbe je v okviru popravljalnih ukrepov naročila nove cenitve, ne da bi Avtotransport Kovačič sploh izrazil zahtevo za izplačilo kakršnekoli škode. Sodišče tako ravnanje Darsa ocenjuje kot negospodarno, saj so stroški teh cenitev nepotrebni.

 

Računsko sodišče je v zahtevi za odzivno poročilo izrecno poudarilo, naj se cenitve izvedejo le oziroma šele tedaj, če bi zahtevek Avtotransporta Kovačič presegal zahtevo za izgraditev nadvoza.

Zaradi nesodelovanja fizične osebe in družbe Avtotransport Kovačič ocenjevalci tudi niso razpolagali z ustreznimi podatki za cenitve, zato te tudi niso dokončne, saj vsebujejo vrsto omejitev.

Tako je izkazana vrednost škode zaradi potrebne izgradnje nadvoza izkazana v vrednosti 508 tisoč evrov, kar naj bi izhajalo iz ponudb izvajalcev, čeprav Dars v tožbi na ničnost pogodbe in sporazuma uveljavlja škodo v višini 347 tisoč evrov, kot je dejansko stala izgradnja nadvoza.

Največja nepravilnost in nesmotrnost pri ponovljenih cenitvah pa izhaja iz naročila ocenjevalcem, da morajo oceniti vrednost investicij, ki jih mora fizična oseba izvesti, da bo zagotovila nadomestno parkirišče, zaradi česar je v novih cenitvah vsebovan tudi izračun škode zaradi potrebne ureditve novega parkirišča v višini 312 tisoč evrov.

Ta odškodnina je bila fizični osebi v celoti že izplačana v delu neoporekane odškodnine za zemljišča in zunanjo ureditev v skupni vrednosti 663 tisoč evrov – od tega se na zunanjo ureditev nanaša 307 tisoč evrov, zato cenitev v tem delu ni bila niti potrebna.

Računsko sodišče je sicer kot zadovoljivo ocenilo ravnanje uprave Darsa glede vložitve skupne tožbe z državnim pravobranilstvom na ničnost dela pogodbe in sporazuma s fizično osebo. Prav tako je kot zadovoljive ocenilo izvajanje nadzora nadzornikov Darsa nad preostalimi primeri izplačil odškodnin na odsekih Pluska–Ponikve in Ponikve–Hrastje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.