Slovenija
25 ogledov

Durs gleda vaše račune

Prispevek se določi na podlagi obračunske moči in ne porabe. Za odjemalca s sedm Žurnal24 main
Oddajanje stanovanj na črno. Durs izjave, da je stanovanje prazno, preverja tudi pri elektropodjetju in komunali.

Napad. Od oktobra do aprila je Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) zaradi morebitnega oddajanja stanovanj na črno pod drobnogled vzela 5.777 zavezancev (fizičnih oseb).

15.014 napovedi za odmero davka od nepremičnin manj kot predlani je za lani dobil Durs.

"Intenzivnega nadzora" so se lotili po tem, ko so jeseni na podlagi podatkov o lastništvu nepremičnin, ki so jih po popisu nepremičnin pridobili od geodetske uprave, ugotovili, da ima več tisoč davčnih zavezancev v lasti po več nepremičnin, o prihodkih od najemnin pa ne poročajo. Pripravili so seznam in se lotili analize.

Za zdaj so pri 3.562 davčnih zavezancih po opravljenih pregledih "ugotovili, da do utaj ni prišlo", pojasnjujejo na Dursu. Pri kar 2.215 zavezancih pa je vpogled v različne baze podatkov pokazal "na verjetnost, da davčni zavezanec oddaja eno ali več nepremičnin, ni pa predložil napovedi za odmero davka".

Zagovor pri Dursu
Durs je zoper vse začel ugotovitveni postopek in jih povabil, "naj pojasnijo uporabo nepremičnin", ki jih imajo v lasti. Stojan Glavač iz službe za odnose z javnostmi je pojasnil, da se postopek Dursa ne konča v trenutku, ko od zavezanca dobi izjavo, da nepremičnine ne oddaja v najem. Ker jim zakon dopušča, se obrnejo še na elektropodjetje, energetiko in komunalo, kjer dobijo "potrditev, da je stanovanje prazno". Če se izkaže, da stanovanjski stroški kažejo drugače, pa "se vodijo nadaljnji postopki", je zatrdil Glavač.

Zadnje leto je kljub temu drastično upadlo število napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Za lani je napovedi oddalo le 24.025 zavezancev, leto prej pa kar 39.039.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.