Slovenija
13 ogledov

Durs izdal le za 2.050 evrov glob

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek je že včeraj n Žurnal24 main
Obvezni poboti. Podjetja še vedno ne prijavljajo svojih dolgov.

Dolžniki. Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) je dolžnikom, ki se niso prijavili v obvezni večstranski pobot, od junija do vključno septembra izrekla 27 glob v skupni višini 2.050 evrov.

Spomnimo, podjetja, ki dolgujejo denar, so se od aprila na Ajpesovi spletni strani dolžna prijaviti v obvezni pobot, kot to veleva zakon o preprečevanju zamud pri plačilih.

 

Sto evrov kazni

Durs sicer globe kršiteljem, ki svojih neplačanih obveznosti ne prijavijo v pobot, izreka šele od julija. V prvih treh mesecih so namreč dacarji podjetja le opozarjali; od aprila do konca junija so izrekli 831 opozoril.
Globe za podjetja, ki se ne prijavijo v pobot, se gibljejo od 100 do 10.000 evrov, globe za odgovorne osebe pa od 50 do 5.000 evrov. Durs sicer praviloma izreka le najnižje globe, razen če bi se kršitve ponavljale.



A dolžniki, kot kažejo ugotovitve Ajpesa, se v pobot še vedno ne prijavljajo. V prvih treh krogih je v obveznem pobotu sodelovalo le 20 odstotkov gospodarskih družb in le deset odstotkov samostojnih podjetnikov. Celo med tistimi, ki dolgujejo Ajpesu, se jih na mesec v pobot prijavi le od pet do sedem odstotkov.

Danes sedmi krog

Podjetja se še danes do 13. ure lahko prijavijo v oktobrski krog pobota. Naslednji krog bo 25. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.