Slovenija
20 ogledov

Durs: nismo razkrili tajnih podatkov

Janković predstavlja kandidate Boštjan Tacol
Davčna uprava RS (Durs) zanika, da bi v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovega sina Jureta javnosti razkrila davčno tajnost. So pa dokument s to oznako na podlagi zakonski določil posredovali komisiji v državni zbor.

Pristojnim institucijam mora Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) namreč na podlagi veljavne zakonodaje posredovati informacije, tudi tiste z davčno tajnostjo. "Davčna uprava je torej dolžna razkrivati domnevne nepravilnosti davčnih zavezancev, če te sodijo v področje dela različnih institucij. To velja za vse pristojne institucije in za vse davčne zavezance," so navedli v sporočilu za javnost. Po njihovem nesprejemljivo je, da dokumenti, označeni kot davčna tajnost, zaokrožijo med nepooblaščenimi osebami, tudi če gre za novinarje.

Dokument so varovali

Na Dursu ugotavljajo, da je iz poročil z Jankovićeve novinarske konference razvidno, da je razkriti dokument jasno označen kot kopija. V postopku notranjega nadzora, ki so ga opravili, so ugotovili, da takšnega dokumenta v davčni upravi ni. Pri tem zagotavljajo, da so tudi v tem primeru "pristojni nadzorni organi znotraj davčne uprave ugotovili, da ni nikakršnega dvoma v to, ali je davčna uprava dokumente varovala z zahtevano skrbnostjo".

Po razkritju dokumenta, ki kaže, da je podjetje Electa iz svojega dolga do Jankovića njegovemu sinu nakazala 129 tisoč evrov, je Janković pozval Durs in Alenko Jeraj (SDS), ki je v tem mandatu vodila komisijo za preiskavo gradbenih poslov v Ljubljani, naj pojasnijo namen razkritja dokumenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.