Slovenija
29 ogledov

Durs obdelal 83 odstotkov ugovorov

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Durs bo danes in v petek z osebno vročitvijo izdal 36.352 odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine.

To pomeni 83 odstotkov vseh vloženih ugovorov, v tej tranši pa bo skupaj za 13,58 milijona evrov vračil in 5,28 milijona doplačil. Povprečni znesek vračila znaša 549 evrov, povprečni znesek doplačila pa 538 evrov, ugotavljajo na Dursu.

Datum vračila dohodnine je že petek, medtem ko je rok za doplačilo dohodnine 30 dni od datuma vročitve odločbe. Za druge zavezance davčna uprava nadaljuje postopke odmere dohodnine in bo odločbe izdala od septembra dalje oziroma do 31. oktobra, še pravijo.

Zavezanci, ki se z odločbo o odmeri dohodnine ne strinjajo, lahko vložijo pritožbo v 15 dneh po njenem prejemu. Pritožba se pošlje na Durs oziroma izpostavi davčnega urada, ki je odločbo izdala. Na Dursu sicer posebej opozarjajo, da vložitev pritožbe ne zadrži izvršitve. To pomeni, da mora zavezanec kljub morebitni pritožbi davek plačati v 30 dneh od datuma vročitve odločbe.

Zavezanci za vložitev dohodninske napovedi, ki do 15. junija niso prejeli informativnih izračunov dohodnine, morajo do 2. avgusta sami vložiti napoved za odmero dohodnine.

Zavezance, ki nameravajo znesek premalo plačane dohodnine poravnati prek spletnega bančništva, pa na Dursu opozarjajo, naj bodo pozorni pri navedbi številke sklica oziroma reference. To naj prepišejo s plačilnega naloga, ki je priložen informativnemu izračunu dohodnine ali dohodninski odločbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.