Slovenija
13 ogledov

Durs od Janše izterjal stotaka

Imena Janša ni želel razkriti. Žurnal24 main
Davčna uprava je od predsednika vlade izterjala 100 evrov, ki mu jih je kot plačilo stroškov postopka naložila informacijska pooblaščenka. Janezu Janši se zdi kazen nesmiselna.

Postopek je bil sprožen zaradi objave osebnih podatkov indijskega zdravilca Sadananda P. Sardeshmukha na spletni strani vlade, za kar je odgovornost prevzel predsednik vlade. V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da "predsednik vlade nikoli ni prejel nobene zahteve za plačilo od urada informacijske pooblaščenke, niti ni bil seznanjen, da kdorkoli iz davčne uprave terja kako plačilo. Če je informacijska pooblaščenka v tem konkretnem primeru res poskušala denarno oglobiti predsednika vlade zaradi odločitev, ki jih je sprejela vlada v skladu s svojimi pooblastili, pa je zadeva že sama po sebi dovolj absurdna in komentira samo sebe."

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je za zurnal24.si potrdila, da je v torek dobila obvestilo o omenjeni izterjavi, ki jo je Durs izvedel v ponedeljek, in da morajo po zakonu v vsaki odločbi o prekršku določiti stroške postopka in neko sankcijo. Ker je bila sankcija opomin, ne pa plačilo globe, je bilo treba plačati samo stroške postopka 100 evrov. "Ne morem reči, da bom, ker gre za premierja, postopek predčasno ustavila in bo zadeva plačana. To je sistem pravne države. Ko izrečeš sankcije in se posameznik nanje ne pritoži oziroma ne sproži pravnih sredstev, to pomeni, da se je s sankcijo strinjal in da mora kazen plačati. Ker zahteva za sodno varstvo ni bila vložena, sem morala zadevo predati na Durs v izterjavo," je razložila Pirc Musarjeva.

 
 

Če bi jo prejel, bi se pritožil, ker se mi zdi absurdno, da sem zaradi podatkov, ki so objavljeni na spletni strani vlade, kaznovan s strani nekega državnega organa.

Janez Janša

 
Po poročanju Dnevnika je sicer tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak že pred časom izjavil in v torek ponovil, da predsednik vlade stroškov postopka ni plačal, ker ni nikoli sprejel nobene zahteve za plačilo od urada, niti ni bil seznanjen s tem, da kdorkoli terja kako plačilo od davčne uprave. "Vladna stran je najprej ponavljala, da je za objavo odgovorna vlada, na vztrajno spraševanje informacijske pooblaščenke, kdo je odgovorna fizična oseba, pa je tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak sporočil, da odgovornost prevzema predsednik vlade. Tako je informacijska pooblaščenka premierja Janšo pozvala, naj se izjasni o okoliščinah prekrška. Ker izjave ni dobila, je izdala odločbo o prekršku," še piše časnik.

Janša: Absurdno, da sem kaznovan

Premier Janez Janša je zatrdil, da ni prejel odločbe informacijske pooblaščenke glede plačila 100 evrov. "Če bi jo prejel, bi se pritožil, ker se mi zdi absurdno, da sem zaradi podatkov, ki so objavljeni na spletni strani vlade, kaznovan s strani nekega državnega organa," je poudaril in dodal, da "če je to kriterij, potem bom še velikokrat".

Glede informacije, da je davčna uprava od njega izterjala 100 evrov, je premier na novinarski konferenci ob obisku v Zasavju poudaril, da uradnega podatka o tem še nima. Dodal je, da nima nič proti, če se je to zgodilo, "saj sem pred zakonom enak kot vsi ostali".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.