Slovenija
59 ogledov

Durs poslal previsoke položnice

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Zaradi napake pri obdelavi podatkov na Dursu so bile izdane previsoke položnice za plačilo nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč.

"Sem le solastnik nepremičnine, pa sem dobil za plačati skoraj sto evrov nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ). Ne vem, ali se je nadomestilo toliko dvignilo, ali pa so vsem solastnikom poslali položnico v višini celotnega nadomestila," nas je obvestil bralec, občan občine Ilirska Bistrica.

Podatke za odmero nadomestila občina posreduje Davčni upravi Republike Slovenije (Durs), ta pa na podlagi prejetih podatkov izda odločbe. Na občini so potrdili, da je prišlo do napake, a pravijo, da ne pri njih.

"Na pristojno službo občinske uprave Občine Ilirska Bistrica se je v preteklih dnevih v zvezi z zneski na odločbah, izdanih s strani Dursa, obrnilo več zavezancev za plačilo NUSZ, ki so solastniki na posamezni nepremičnini. Po preveritvi podatkov v svojih evidencah, evidencah Geodetske uprave Republike Slovenije in zemljiške knjige je pristojna služba občinske uprave ugotovila, da so bili Dursu posredovani pravilni podatki, vendar je po naših informacijah prišlo do napake pri obdelavi podatkov na Dursu," pojasnjujejo na občini Ilirska Bistrica.

Niso upoštevali solastništva

"Drži, da se pri obdelavi podatkov za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2012 za občino Ilirska Bistrica pri obdelavi podatkov ni upoštevalo parametra, ki določa delež solastništva," so potrdili na Dursu. Gre za 802 odločbi o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

To v praksi pomeni, da štirje solastniki, ki bi morali za nepremičnino plačati sto evrov NUSZ, niso dobili položnic vsak po 25 evrov, ampak vsi štirje po sto evrov.

Durs bo vse uredil tudi sam

Vsem, ki so dobili napačne položnice, se ni treba pritožiti, saj bodo "vsem zavezancem, ki so solastniki nepremičnin, v najkrajšem možnem času izdane nove odločbe. Pri tistih, ki so pritožbo že podali, bo odločba izdana na podlagi pritožbe, pri vseh ostalih pa bomo v skladu z 90. členom ZDavP-2 odmerno odločbo razveljavili po uradni dolžnosti," pojasnjujejo. Tistim, ki so položnico že plačali na Dursu, obljubljajo, da bodo denar "vrnili v najkrajšem možnem času".

Komentarjev 1
  • erikkk 13:05 10.avgust 2012.

    Če prav razumem ... nevedneži plačajo, s tem DRUS dobi noter denar ... vrača pa šele takrat ko se vračajo dohodnine ... pri tem pa še kasira enoletne obresti za katere se lahko oškodovanci obrišejo pod nosom.