Slovenija
9 ogledov

DURS tožilcem naznanil Jankovića

Zoran Janković Boštjan Tacol
Specializirano državno tožilstvo je prejelo naznanilo kaznivih dejanj v primeru Zorana Jankovića. Teče predkazenski postopek. Potikorupcijska komisija pa je zoper Jankovića prejela ovadbo.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so prejeli prijavo "sumov različnih gospodarskih kaznivih dejanj, ki jo je sicer DURS posredoval na državno tožilstvo." Zapisali so še, da bodo "prijavo preučili in v primeru potrditve razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj izvedli ustrezne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili."

Sicer pa so s PU Ljubljana ponovno potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad v primeru suma nepravilnosti v zvezi z zemljišči vodi predkazenski postopek, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, in v katerem se preverjajo različni sumi drugih nepravilnosti.

Ovadbo prejela Komisija za preprečevanje korupcije

Komisija za preprečevanje korupcije pa je za STA potrdila, da je prejela ovadbo Davčne uprave RS (Durs) zoper predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Proti Jankoviću in še trem osebam še vedno poteka tudi sodna preiskava zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj zlorabe položaja v Mercatorju oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju.

"Zadevo bo proučila skladno s svojimi pristojnostmi po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, pri čemer bo upoštevala dejstvo, da poteka v tem primeru predkazenski postopek pred drugim pristojnim organom," je ravnanje komisije za STA pojasnila pooblaščenka za odnose z javnostmi Polona Osrajnik.

Tožilstvo ovadbe nima

"V zadevi, o kateri sprašujete, Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije ni prejelo kazenske ovadbe," pa so nam sporočili s tožilstva. Včeraj smo jim poslali vprašanje, kdaj je vrhovno državno tožilstvo oziroma specializirano državno tožilstvo prejelo kazensko ovadbo zoper Zorana Jankovića zaradi suma storitve petih kaznivih dejanj. Praktično identičen odgovor smo sicer dobili tudi od vrhovnega državnega tožilstva.

S strani Specializiranega državnega tožilstva smo prejeli še dodatno pojasnilo, da so "v več  mesecev  trajajočem  predkazenskem  postopku, v katerem sodeluje več državnih  organov",  s strani DURS prejeli "naznanilo suma storitve kaznivega dejanja". Gre za informacijo  iz  postopkov  davčnih  nadzorov pri zavezancu in povezanih pravnih ter fizičnih osebah.

Glede  na  zaupnost oziroma tajnost dokumentov vsebinskih podatkov niso mogli posredovati, po zaključenem predkazenskem postopku pa bo "glede na zbrane dokaze, po oceni le-teh, policija podala morebitno kazensko ovadbo."

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pa je za STA potrdilo, da je zoper Jankovića in še tri fizične osebe maja letos na sodišče vložilo zahtevo za sodno preiskavo zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj zlorabe položaja v Mercatorju, zoper eno pa zaradi kaznivega dejanja pomoči pri tem kaznivem dejanju. Kot so še pojasnili, sodna preiskava v tem primeru še vedno poteka. Po pisanju nekaterih medijev, ovadba sicer temelji na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se nanaša na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković.

Ideja Voljča zaradi spornosti Jankovića?

Namigi, da je Durs zoper Jankovića vložil kazensko ovadbo, so se pojavili včeraj, špekulacije pa je še podkrepilo dejstvo, da je predsednik Danilo Türk včeraj v presojo strank za morebitnega mandatarja predlagal Marka Voljča. Kot je pisal pozareport.si, bi bil premik podpore od Jankovića k Voljču lahko posledica ovadbe zoper slednjega.

Komentarjev 20
  • privat 20:06 25.januar 2012.

    največja mafija je policija...potem šele politika!

  • Trsten 11:39 21.januar 2012.

    Ali je možno da nam udbomafija prepreči kontakte preko spleta??????

  • Trsten 11:36 21.januar 2012.

    Se že zaznava pravna država. Dajmo pospešit s svojimi dopisi, na vse institucije države, da podpiramo le pravične odločitve,