Slovenija
384 ogledov

Dušan Kaplan: "Tako vroče bo, da bomo veseli vsake kaplje"

Vročina Shutterstock
Ljudski vremenar z Blok, mag. Dušan Kaplan je tisti mož, ki ga kličemo, ko se maja vprašanju "kakšno bo poletje" vremenarji z Arsa raje izognejo. Kot pravi ljubiteljski vremenar, nam od sredine julija do konca avgusta sledi vroče poletje. Kaj pa do takrat?

Letošnje vreme je vse prej kot povprečno; april nam je postregel s snegom, pred tem pa s temperaturami krepko nad 25 stopinj Celzija. "Po pratiki bi se nam moral sneg zgoditi že prej, v začetku aprila. Vse je tudi kazalo k temu. In če bi bila ohladitev prej, gotovo ne bi imeli takšnih težav, kot jih imamo zdaj," pokomentira ljudski vremenar z Blok mag. Dušan Kaplan. "El Nino nam je zakuril ozračje mnogo prezgodaj, ta tropski ekvatorialni tok. Afrika se je močno razgrela, prehitro se je dvignil topel zrak in naredil prostor hladnemu, ta pa je vdrl s polarnega konca dol. Sledila je pozeba. Takšna je preprosta razlaga. Nič ni bilo vezano na kak datum, tale pozeba in sneg."

Paradižnike kar mirno v zemljo!

Po ljudskem verovanju naj bi bil prvi del maja še hladen, zato da se rastline prehitro ne razcvetijo, da prehitro ne zrastejo. "Če je do ohladitve prišlo v drugi polovici maja, potem je to za kmete pomenilo katastrofo, saj je ravno v najlepšem delu rasti pomorilo vse, od rož do krompirja. Sledila je slaba letina, lakota, vse, kar je k temu posledično sledilo," zanimanje za tako imenovane ledene može pojasnjuje Dušan Kaplan.

Poudari, da so bili ledeni možje pred spremembo koledarja, ki jo je uvedel papež Gregor leta 1554, sicer v prvih dneh maja. "Vendar za vreme teh štirinajst dni niti ne pomeni prav veliko. Za ta pojav ledenih mož." Očitno bodo letos kar prizanesljivi, bolj hladna naj bi bila letos tako imenovana polulana Zofka, v nedeljo. "Pa ne bo prehudo, veste. Ženi sem rekel, naj paradižnike kar posadi," se nasmeji Kaplan. Po ljudskem verovanju je namreč s sajenjem paradižnika bolje počakati, da minejo ledeni možje. "Ja, vendar včeraj smo obeležili Servacija. Ljudsko izročilo pravi, da 'po svetem Servati se mraza ni več bati', tako da kar posadite paradižnike tudi vi!

Poletna vročina

Pratika, pravi ljudski vremenar Kaplan, kaže, da se bo vreme izboljšalo po 21. maju. Sledilo bo toplo, celo vroče vreme. "Soparno bo, da nam bo kar težko. Takšno vreme bo zdržalo do konca meseca, ko se bo spet malo ohladilo." Rožnik oziroma junij bo do kresa spet malo nestanoviten, bolj aprilski. Okrog kresa, ki je letos, ko je prestopno leto 21. junija, bo spet bolj stanovitno in toplo.

"V začetku julija bo spet nekaj hladnih dni, temperature bodo le okrog 15 stopinj Celzija," poletno ohladitev napoveduje Kaplan in dodaja, da bo potem močno zakuril sv. Aleš 17. julija. "Njegova vročina bo zdržala vse do velike maše, torej do 15. avgusta, ko bo nekaj viharnih in dnevov s točo. Do konca avgusta bo spet vroče."

Vročina - Madžarska | Avtor: EPA EPA


Za september Kaplan ne želi še nič napovedovati, saj mora biti vmes še Urban, to je 25. maj. "Ravno Urban je tisti, ki bolj natančno napove suho, mokro, vroče ali bolj muhasto poletje."

ARSO: Konec prihodnjega tedna med 20 in 25 stopinj Celzija

Da napoved ljudskega vremenarja z Blok za vročino po 21. maju najbrž drži, potrjuje tudi napoved vremenoslovcev Agencije za okolje. Potem ko bo po njihovi napovedi v ponedeljek in torek zjutraj in dopoldne delno jasno ter popoldne spremenljivo oblačno s plohami, po po torku vsak dan lepši.

"Prevladovalo bo delno jasno vreme, v popoldanskem času bo več spremenljive oblačnosti in tudi kakšna ploha. Postopno bo topleje, ob koncu tedna bodo najvišje dnevne temperature med 20 in 25 stopinj Celzija."

Komentarjev 6
  • Lavdan 11:37 15.maj 2016.

    Pokojni vremenar Trontelj je rekel, da se vremena dlje kot za tri dni ne da napovedati in to drži.Ker pa ljudje radi govorimo o vremenu, poslušamo razne "Nostradamuse".

  • asmas 19:12 14.maj 2016.

    izrodeku lahko IQ prešteješ na prste ene roke.Ne beri njegovih nebluz,ker se boš še ti kaj nalezel. razne bolezni so nalezljive menda tudi neumnost

  • mp5 15:40 14.maj 2016.

    A ti to mogoče napoveduješ vreme za leto 1943?