Slovenija
12607 ogledov

DUTB: Več kot tristo novih stanovanj v Ljubljani, 164 v Kopru

neprofitna stanovanja Anže Petkovšek
DUTB bo dala na trg 164 stanovanj v Kopru, napovedujejo več kot tristo stanovanj v Ljubljani.

DUTB bo v Kopru maja začela prodajati 164 stanovanj in 29 poslovnih prostorov iz projekta ES Gorica. "Lokacija je v centru, blizu morja, najbrž bo več lokalnih kupcev," pričakuje Domen Nahtigal, ki je v DUTB vodja portfelja stanovanjskih nepremičnin.

 | Avtor: DUTB DUTB

V Nokturnu je po enem letu prodanih 152 stanovanj, naprodaj jih je še 63. Povprečna cena je bila 2480 evrov za kvadratni meter, zanimivo pa je dve tretjini kupcev iz drugih delov Slovenije in le tretjina iz Kopra. Slabih dvesto tisoč evrov so ti tako očitno namenili za vikend stanovanje.

Nov način prodaje: elektronska dražba

V Celovških dvorih so prodana vsa stanovanja, jutri pa se začne elektronska dražba za preostale parkirne prostore in kleti. Število vplačanih varščin precej presega število razpoložljivih parkirnih mest, zato ni izključeno, da bi morda tudi stanovanja v Kopru prodajali z elektronsko dražbo. Kako jih bodo, še ni odločeno, vsekakor pa ne s fiksnimi cenami. V Celovških dvorih so na primer zbirali zavezujoče ponudbe.

Več kot tristo novih stanovanj v Ljubljani

 | Avtor: DUTB DUTB

DUTB napoveduje tudi več kot 300 novih stanovanj v Ljubljani v Glincah. Tam ima DUTB zemljišče, stanovanja pa bo gradil partner, ki ga bodo izbrani na javnem razpisu januarja ali februarja. "Cene bodo prilagojene lokaciji, ne bomo pretiravali. Bo pa lokacija in ugled soseske boljši kot v Celovških dvorih, tako da bo cena nekoliko višja, a računamo, da bodo stanovanja prodana hitro," je napovedal direktor upravljanja nepremičnin Andrej Lazar. Stanovanja naj bi bila na trgu okrog leta 2020. "Vse novo v Ljubljani se proda še preden se zgradi," ugotavlja Lazar, ki ocenjuje, da DUTB ni bistveno vplivala na trg. "V Celovških dvorih smo prodali dvesto stanovanj, vseh stanovanj v Ljubljani se prodaj tri tisoč," je ponazoril.

Od večjih sosesk v lasti DUTB ostaja le še 45 stanovanj na Vranskem, ki pa jih je treba še dokončati, imajo pa v lasti več zanimivih zemljišč, ki jih bodo odprodali ali pa iskali partnerja, ki bi na zemljiščih gradil, potem pa bi si razdelili dobiček od prodaje.

DUTB | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Največji delež nepremičnin DUTB so sicer zemljišča (42 odstotkov vrednosti), na katerih bo, če ne bo pravega kupca, DUTB tako kot v Glincah poskušal najti partnerja, ki bi gradil. 

Zakaj so sami kupovali na dražbah

DUTB je pogosto nepremičnine sama kupila na dražbah. To so storili, kadar so imeli hipoteko na prvem mestu, če je višina terjatve do dolžnika presega izklicno ceno na dražbi in če je bila cena nižja od njihove interne ocene ali če so ocenili, da bi lahko bistveno povečali vrednost (npr. s sanacijo ali odpravo napak). Pri Celovških dvorih so tako iztržili 12 milijonov evrov več, kot če bi se kompleks v stečaju prodal na dražbi. 

Stanovanjske nepremičnine so skupaj vredne še 99 milijonov evrov, poslovne pa 107. Leta 2015 je DUTB prodala za 2,3 milijona nepremičnin, lani za 18,6, letos do začetka decembra pa za 103,9 milijona evrov nepremičnin. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 15:38 12.december 2017.

    Še več stanovanj v LJ? Še več gužve na cestah.. Še bolj porazen LPP