Slovenija
26 ogledov

DUTB: Židan in Erjavec bi odslovila vse

DUTB Anže Petkovšek
V koaliciji enotni glede napovedi finančnega ministra Dušana Mramorja o razrešitvi predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje s terjatvami bank Larsa Nyberga. O njegovi razrešitvi bodo odločali na seji vlade v ponedeljek. Židan in Erjavec menita, da bi morali oditi vsi.

Vlada bo Nyberga razrešila v ponedeljek

"Na seji vlade bo Mramor predlagal razrešitev Nyberga, v nadaljnji razpravi pa se bomo odločili, s kakšnimi ukrepi naprej. Sam sem mnenja, da bi morali poseči tudi v upravo, ki nosi določeno odgovornost pri nepravilnostih v zvezi z izplačili," je  dejal predsednik DeSUS- a Karl Erjavec  po večernem sestanku koalicije.

"Mislim, da ne bomo razdeljeni glede razrešitve ostalih upravljavcev v DUTB, je pa to stvar odločitve vlade, tudi ostali ministri morajo povedati svoje," je še dodal Erjavec.

Mramor, ki je koalicijsko srečanje zapustil predčasno, je sicer danes že povedal, da je izgubil zaupanje v Nyberga. "Izgubil sem zaupanje v glavnega neizvršnega direktorja DUTB, ker me je s svojimi informacijami zavajal," je pojasnil. Kot je dodal, plačila niso skladna z novo politiko prejemkov DUTB.

Predsednika SD Gregor Židan in DeSUS Karl Erjavec SD pa sta že pred sejo koalicije poudarjala, da bi morali oditi vsi.

Cerar: Vlada jih ne more zamenjati

Prvaka koalicijskih partneric SD in DeSUS, Dejan Židan in Karl Erjavec, se morata zavedati, da vlada ne imenuje izvršnih direktorjev DUTB. Tako ne more zamenjati celotnega vodstva družbe, k čemur sta danes pozvala oba prej omenjena, je ob prihodu na vrh koalicije dejal Cerar.

Preberite še: Mramor ne zaupa več vodstvu slabe banke

Premier sicer podpira odločitev Mramorja za razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga oz. zaupa ministrovi presoji. Koalicijski partnerici bosta morali svoje stališče, da mora oditi celotno vodstvo DUTB, utemeljiti oz. argumentirati.

"Gre namreč za zelo široko opredeljeno zahtevo, sam pa sem zagovornik tega, da se najprej ugotovijo natančna dejstva," je v izjavi novinarjem pred sejo DZ poudaril predsednik vlade.

Erjavec in Židan bi odslovila vse

V DeSUS po navedbah predsednika Erjavca podpirajo napoved o razrešitvi Nyberga. Po Erjavčevi oceni pa ne bi smelo ostati pri tem, pač pa bi morali iz vodstva DUTB oditi vsi, ki še niso bili razrešeni - tako izvršni in neizvršni direktorji.

Ob tem je menil, da je "vsem jasno, zakaj morajo oditi". V DeSUS namreč ocenjujejo, da ne delajo odgovorno in tudi ne transparentno. Takim ljudem ne moreš zaupati, je dodal. Je pa pojasnil, da gre predlog DeSUS zlasti v smer, da morajo oditi vsi tisti v vodstvu DUTB, ki jih ni imenovala Cerarjeva vlada.

Podobno je Židan danes ocenil, da je vodstvo DUTB izgubilo zaupanje, zato bi bila edina prava pot njihov odstop v celoti. Če se to ne bi zgodilo, bo SD na koaliciji predlagala razrešitev, je napovedal in dodal, da bi od novega vodstva pričakoval zlasti več transparentnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • benč 19:27 03.oktober 2015.

    Erjavec je tako "ritoliznik"!

  • Tupamaros 07:27 03.oktober 2015.

    Radikalni salonski komunisti uporabljajo svojo preizkušeno metodo. Prvo uporabijo degradacijo s "strelskim vodom" medijev za ubijanje resnice in za tem likvidacijo.

  • Tupamaros 07:13 03.oktober 2015.

    Ko poslušaš in bereš nakladanja teh vladnih kolhoznikov je popolnoma jasno kam pes taco moli. Ker nimajo tehtnih argumentov za razrešitev bomo za nastavitev domačih "naših" roparskih kadrov po volji rdikalne levice bomo davkoplačevalci plačali ogromne odpravnine zaradi odhoda iz ...prikaži več nekrivdnih razlogov. Onim dvema pajacema iz SD in DESUS se za škodo enostavno fučka. Ker z njimi ne morejo manipulirati jih bodo (če) poskusili zamenjati.pa naj stane kar hoče.