Slovenija
16 ogledov

Dva do 32 evrov višja položnica

V oddelka v dijaškem domu je zaradi premajhnih igralnic vključenih manj otrok. ( Žurnal24 main
Zaradi nižjih sredstev, ki jih občinam zagotavlja država, so v Kamniku že podražili vrtec.

Varčevalni ukrepi države, ki z rebalansom 2015 krčijo sredstva občinam, se bodo kmalu poznali tudi v žepih državljanov. Starši, ki imajo otroke v kamniških vrtcih bodo za mesec februar dobili za 2,2 do 32,34 višje položnice. "Za prvo starostno obdobje se bodo položnice za starše zvišale od 2,2 do 16,94 evrov, odvisno od dohodkovnega razreda, za drugo pa od 4,2 do 32,34 evrov," je pojasnila Janja Zorman Macura, tiskovna predstavnica občine Kamnik. Polna cena vrtca od 1. februarja 2015 v Kamniku tako znaša 475 evrov mesečno za prvo in 369 evrov za drugo starostno obdobje. Glavnina vseh otrok je v tretjem in četrtem dohodkovnem razredu, ki plačuje 30 oz. 35 odstotkov polne cene.

Ukinja se nižja osnova za starše

Varstvo otrok v kamniških vrtcih se bo nekoliko podražilo, kljub temu, da so se programi vrtcev pocenili. "Cene se bodo za starše povišale zaradi tega, ker se ukinja nižja osnova za starše, od katere se je v preteklem obdobju obračunaval sorazmerni del stroškov predšolske vzgoje," pojasnjuje Zorman Macurova. "V preteklem obdobje se je staršem otrok, za katere je občina po veljavnih predpisih dolžna kriti del cene programa in so imeli otroka vključenega v dnevni ali poldnevni program v vrtcu v kamniški občini, plačilo dodatno znižalo, tako da je bila osnova za starše nižja, kot je znašala polna cena programa." Nastalo razliko zaradi dodatnega znižanja je v celoti krila občina. S 1. februarjem so se cene za programe predšolske vzgoje znižale, iz 490 evrov na 475 ter iz 375 evrov na 369, razlika pa je v tem, da se ukinja nižja osnova za starše.

Občina ob 600 tisoč sredstev

Občina se je tako odločila na podlagi varčevalnih ukrepov in krčenja sredstev države. Povprečnina se je iz 536 evrov v letu 2014 znižala na 525 evrov do 30. junija ter na 500,83 evrov od 1. julija dalje. "Nominalno to za občino Kamnik pomeni približno 600.000 evrov manj prihodkov v letu 2015 iz naslova primerne porabe," je pojasnila Zorman Macurova. "Občina zaradi omejenih finančnih sredstev ne more več prevzemati bremena dodatnih oziroma nadstandardnih obveznosti. Stroški dodatnega znižanja, ki jih je v celoti krila Občina Kamnik, niso zakonska obveznost Občine." Na občini poudarjajo, da kljub ukinitvi nižje osnove za starše še vedno v proračunu zagotavlja sredstva za oskrbne stroške predšolske vzgoje v višini 4,9 mio evrov, kar je več kot 30 odstotkov primerne porabe Občine.

Komentarjev 3
  • Fertel 22:46 25.februar 2015.

    Za Kamnik pa to res ne more biti problem. Župan si je privoščil kar dva profesionalna podžupana, tiskovno predstavnico, pa še marsikaj.... Zgleda, da je na Kamniški občini dnarja kot pečka....

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:04 25.februar 2015.

    Normalno za zdj vse krivijio državo. Itak. Kej druzga tak ni bilo za pričakovat.

  • dragec 13:56 25.februar 2015.

    jebemti to število vrtcev,v predvolilnem času so kopali po občinah kot nori,zdaj bi pa jebali občane????