Slovenija
146 ogledov

Dva in pol krat višje plače ob nižji izobrazbi

razno 19.03.13. KONTROLA ZRACNEGA PROMETA SLOVENIJE, KZPS, FOTO: DAVID JUG razno 19.03.13. KONTROLA ZRACNEGA PROMETA SLOVENIJE, KZPS, FOTO: DAVID JUG
Kontrola zračnega prometa Slovenije ni upoštevala priporočil vlade, naj zniža svoje stroške, ampak jih je celo povečala in ustvarila za 2,5 milijona neupravičenih stroškov.

Računsko sodišče je revidiralo učinkovitost poslovanja Ministrstva za infrastrukturo in prostor ter javnega podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije (KZPS) pri ureditvi gospodarske javne službe navigacijskih služb zračnega prometa v obdobju od leta 2010 do 2012.

PREBERITE ŠE: 

"Ministrstvo za infrastrukturo kljub več letni zamudi še vedno ni pripravilo podzakonskih aktov in ni določilo, kateri objekti in naprave predstavljajo infrastrukturo, zato so razmerja med ministrstvom in KZPS še vedno neustrezno urejena, čeprav smo na to opozarjali že leta 2008 v prvi reviziji," v poročilu ugotavlja računsko sodišče. "Posledično je KZPS v ceno vračunala 2,4 milijona stroškov, ki dejansko niso nastali."

Niso upoštevali priporočil vlade

Kontrola zračnega prometa | Avtor: David Jug David Jug
Dodajajo, da KZPS ni upoštevala priporočil vlade, naj zniža svoje stroške za 5 odstotkov, temveč jih je povečala in s tem ustvarila za 3,6 milijona evrov več stroškov od priporočenih. "Vsaj 2,5 milijona evrov stroškov smo ocenili kot neupravičene, in sicer zaradi povečanja plač in izplačila različnih dodatkov, plačila vinjet, zdravstvenih pregledov in rekreacijskega dopusta," poudarjajo na računskem sodišču.

Pri gradnji centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa je KZPS plačala končni obračun za gradnjo novega centra v znesku 807 tisoč evrov, ki po oceni računskega sodišča nima podlag v gradbeni pogodbi ali v aneksih.

Pri plačah sistemska neusklajenost

"Ob tem bi veljalo še opozoriti, da je KZPS 8. najdražji izvajalec kontrole zračnega prometa od 37 članic EUROCONTROL-a, da ima polovico nižjo produktivnost od povprečja in kljub slabši izobrazbeni strukturi za 2,5-krat večje povprečne plače kot zaposleni na ministrstvu ali Javni agenciji za civilno letalstvo (JACL)," poudarjajo na računskem sodišču. "Zaradi te sistemske neusklajenosti tako ministrstvo kot JACL težko pridobivata ustrezne kadre za izvajanje svojih nalog, posledično pa je nadzor nad KZPS izjemno šibek. "

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.