Slovenija
17 ogledov

Dva milijona premalo

Vodovod Jerca Božič Kranjec
Vodovod. Brez dodatnega državnega denarja po belokranjskem voda ne bo pritekla.

Griblje. “Lahko zgradimo kilometre vodovodov, a če ne bomo imeli vodohranov in spremljajočih objektov, nujno potrebnih, da voda priteče do prebivalcev, je vse zaman,” pomanjkanje denarja za projekt belokranjskega vodovoda opisuje Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj.

Izločeni pomembni
Kot pravi Irena Flajnik Pezdirc, koordinatorica projekta, bi potrebovali dodatna dva milijona evrov. “Zaradi krčenja so se morale občine ves čas odločati, čemu se bodo odrekle, zdaj pa ugotavljamo, da bi bile te stvari nujno potrebne, da bi vodovod sploh lahko deloval,” pojasnjuje.

V metliški občini so se tako dogovorili, da bodo zamenjavo kolektorja kanalizacijskega voda financirali iz občinskega proračuna, Občina Črnomelj pa bo zagotovila denar za vodohran Bojanci, ki je potreben za zaključek vodovoda Dobliče–Vinica.

Kje bo SVLR vzela?
Za zagotovitev potrebnega denarja se nameravajo župani obrniti na ministrstvo za okolje in prostor ter službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR). “Trdne zagotovitve o dodatnem denarju nimamo, a računamo, da bomo uspešni,” pravi Flajnik 
Pezdirčeva.

Ob tem velja spomniti, da predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna SVLR jemlje 98 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.