Slovenija
115 ogledov

Dva milijona za Cankarjev dom

Mitja Rotovnik Anže Petkovšek
Po 25. avgustu obiskovalci Cankarjevega doma ne bodo več negodovali nad stoli, saj bodo ti prenovljeni tako v Linhartovi kot Gallusovi dvorani, to pa ne bo edini obnovitveni podvig.

Cankarjev dom je poletje izkoristil za obnovitvena in posodobitvena dela, ki se bodo končala tik pred začetkom prireditev, 25. avgusta. Kulturno in kongresno središče bo v jesen stopilo s preurejenim informacijskim središčem v podhodu Maxija, obnovljeno bo tudi dvigalo iz Male galerije v Klub CD, največji projekt pa je prenova Gallusove in Linhartove dvorane. V prvi bodo poleg montaže obnovljenih stolov zbrusili parter in očistili vse marmorne stene, v drugi pa bo poleg novih stolov obnovljen tudi odrski portal, zamenjani bosta strojna in elektronapeljava, vgrajena bo sodobnejša oprema, posodobljena bosta prezračevalni in klimatski sistem, prenovljeno pa bo tudi osvetljevanje.

Za prenovo stolov več kot milijon

V Gallusovi dvorani bo ostalo število stolov nespremenjeno, kar pomeni 1.393 stolov, z dodatnimi stoli nad orkestrsko jamo pa 1.560, medtem ko se bo v Linhartovi dvorani na račun odprave ene vrste število stolov zmanjšalo s 616 na 562, zaradi česar se bo razdalja med vrstami povečala z 90 centimetrov na 96. 

Cankarjev dom | Avtor: Brane Žalar Brane Žalar

Celoten strošek vseh letošnjih investicijskih posegov znaša 1.987.000 evrov, od katerih bo 1.700.000 evrov prispevalo ministrstvo za kulturo, 272.000 pa Cankarjev dom iz lastnih prihodkovnih virov. Za prenovitev stolov in sanacijo obeh dvoran bo namenjenih 1.045.000 evrov, za postajo dvigala v petem nadstropju 40.000, za prenovo blagajne CD v podhodu Maxija 115.000, za tehnične izboljšave odrske tehnologije pa 331.000 evrov. 

Obiskovalci so upravičeno negodovali

"Prenovo stolov smo začeli načrtovati pred šestimi leti, pred petimi pa je bila sklenjena pogodba z ministrstvom za kulturo o celoviti prenovi CD v obdobju od leta 2009 do 2013. Stoli so bili po 33 letih rabe v LD in 31 letih v GD tako zelo izrabljeni, da so obiskovalci prireditev upravičeno negodovali in nas kritizirali. Tudi kvarili so se že, tako da smo porabili vso nadomestno rezervo izpred treh desetletij," je prenovo v času krize komentiral direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, ki se veseli predvsem dejstva, "da je Cankarjev dom prenovljen v celoti in da je sedaj uporabnejši, lepši, udobnejši in celo večji".

Na notranjo ureditev prostora mora v prihodnosti počakati peto nadstropje, sicer pa je Cankarjev dom v zadnjih 20 letih dobil že novo Galerijo CD, center za pripravo in distribucijo hrane in pijače po CD, malo fotografsko galerijo, preurejeno recepcijo CD, dvorano Duše Počkaj in Klub CD, preurejeno Drugo preddverje, posodobitev Kosovelove dvorane in Prvega preddverja ter nov strop in strešno konstrukcijo v Veliki sprejemni dvorani.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.