Slovenija
18 ogledov

Dva od treh nimata pojma o porabi

dolenjska avtocesta Živa Zakšek
Elektrika. Koliko porabijo električne naprave, ki jih ima doma, ve le vsak tretji vprašani v raziskavi Reus.

Energija. Naročniki raziskave o energetski učinkovitosti Reus so objavili vse zbrane podatke. Objavljamo nekaj najzanimivejših.

Dva od treh vprašanih ne vesta, koliko med delovanjem porabijo električne naprave, ki jih imajo doma, le eden od štirih pa ve, koliko naprave porabijo v stanju pripravljenosti. Zanimivo, porabo tudi v stanju pripravljenosti bolj spremljajo gospodinjstva s prihodkom nad 2.761 evrov.

Tretjina vprašanih bi se v službo ali šolo namesto z avtom vozila z javnim prevozom, če bi bil ta cenejši, prav tako tretjina pa, če bi bile boljše povezave. Več kot četrtina jih meni, da bi bile povezave dobre, če bi javni promet vozil vsakih 15 minut, dodatna četrtina pa, če bi vozil največ vsake pol ure.

Le vsak četrti voznik pogosto ali včasih ugasne motor avtomobila, če ta stoji več kot minuto. Zakon določa, da ga je treba ugasniti, če stoji več kot tri minute.

Vprašani so sicer v svojem okolju najbolj naklonjeni gradnji sončnih in vetrnih elektrarn (89 in 84 odstotkov), najmanj pa termoelektrarni (27 odstotkov) ali jedrski elektrarni (12 odstotkov).

Komentarjev 1
  • mufi 17:29 08.december 2011.

    Marsikaj je zanimivo. najprej je x oseb, po tem je ena manj, pa še ena,,itn..na koncu ostane samo ena. Namesto dveh bojlerjev se uporablj samo še en, manjši. Lika se ne več, pere veliko manj, ipd. Na vprašanje o "nespremembah" ...prikaži več porabe je odziv : star hladilnik porabi tolk in tolk . Izklopiš hladilnik - število porabljenih tistih enih vatov se NE zniža.. Za eno uro naj izklopim vse priklopljeno in opazujem števec..kako, če pa tanovih števcev skorajda ni možno videti..