Slovenija
17 ogledov

Dva opomina Sloveniji

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Postopek proti Sloveniji zaradi sporazuma z Rusijo o zračnih storitvah in drugi opomin zaradi mobilnosti strojevodij vlakov.

Evropska komisija je začela postopek za ugotavljanje kršitev proti Sloveniji in še petim državam članicam EU v povezavi z njihovimi dvostranskimi sporazumi o zračnih storitvah z Rusijo.

Komisijo skrbi, da bi sporazumi teh držav z Rusijo lahko ovirali enako obravnavo vseh letalskih družb EU in izkrivljali konkurenco med evropskimi letalskimi družbami ter vsebovali podlago za pristojbine za prelete Sibirije, ki so lahko nezakonite glede na protimonopolne predpise EU.

Slovenija, Estonija, Grčija, Madžarska, Litva in Malta so zato danes dobile prvi uradni opomin, v katerem jih komisija poziva k dodatnim pojasnilom. Če v dveh mesecih ne bo dobila zadovoljivega odgovora, jim bo poslala drugi opomin.

Mobilnost strojevodij
Poleg tega je Slovenija iz Bruslja dobila še en opomin, ker svoje zakonodaje še ni uskladila z evropsko direktivo, ki strojevodjem vlakov zagotavlja boljšo mobilnost. Slovenija ima zdaj dva meseca časa za ureditev problema, sicer lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU.

Poleg Slovenije so drugi opomin dobile še Belgija, Češka, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Švedska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.