Slovenija
519 ogledov

Dva ostajata v pridržanju

Hišne preiskave na CPL
1/9
Anže Petkovšek
Preiskovalci so danes preiskovali zlorabe položaja, pranje denarja in goljufije. Dve osebi ostajata v pridržanju in naj bi ju jutri pripeljali pred preiskovalnega sodnika.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je danes preiskoval kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Na območjih ljubljanske, koprske in kranjske policijske uprave so na podlagi sodnih odredb zjutraj začeli 27 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer so iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Po naših neuradnih informacijah Ranko Mimović, največji lastnik CPL, in Stanko Petrič ostajata v pridržanju in bosta jutri pripeljana na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Tožilstvo bi jutri lahko zanju zahtevalo pripor.

Dva še vedno pridržana

"Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje kaznivih dejanj v škodo dveh gospodarskih družb iz Ljubljane," so sporočili s policijske uprave in dodali, da preiskavi "potekata v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in goljufije". Za vsa obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Pridržali so šest oseb, od teh so štiri spustili. Po naših informacijah naj bi bil med pridržanimi poleg Mimovića in Petriča tudi nekdanji direktor Alojz Kramljak

Poleg njih je po neuradnih podatkih bila pridržana tudi nekdanja izvršna finančna direktorica CPL Klementina Ferko Kastelic in Miha Kozamernik, domnevno soprog hčerke Alojza Kramljaka.

Povzročili naj bi poslovno škodo v dveh gospodarskih družbah, ki sta poslovno povezani, in še tretji družbi – neuradno gre za podjetja CPL, KPL in TAČ. 

Prvoosumljeni  je izvršni direktor prvooškodovane družbe, ki ga preiskujejo zaradi suma oškodovanja tega podjetja, ker naj bi med letoma 2009  do 2011 sklenil več škodljivih pogodb, kot porok naj bi nastopil pri treh podjetjih, ki so najemala lizing in kredit, nato pa obrokov niso plačevali. S tem naj bi prvooškodovani družbi povzročili za deset milijonov evrov škode. Podjetje je namreč kot porok prevzemalo finančne obveznosti, izvršni direktor pa je s svojim ravnanjem omogočil protipravno premoženjsko korist tem trem podjetjem v višini 10,5 milijona evrov, CPL pa povzročil za okoli tri milijone evrov poslovne škode. Sklenil naj bi tudi pogodbo o strokovnih storitvah v višini 330.000 evrov, vendar storitve niso nikoli bile opravljene.

Štirje osumljeni direktorji oškodovane družbe, ki so podjetje obdobju med letoma 2012 in 2013 izmenjaje vodili naj bi v tem času zagrešili več kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja in goljufije.

Na terenu 96 kriminalistov

Pri operativnih aktivnostih je sodelovalo 96 kriminalistov iz NPU, sektorjev kriminalistične policije s policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor, Celje, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, pomagali pa so tudi uniformirani policisti Policijske uprave Ljubljana.

KPL | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
KPL kot oškodovanec

V KPL so pojasnili, da je "današnja preiskava potekala v zvezi s poslovanjem podjetja in aktivnostmi bivših poslovodstev ter nadzornih organov v preteklosti povezanih z lastniškim prevzemom CPL, d.d. ter ni povezana s tekočim poslovanjem podjetja, njegovo sedanjo upravo ali nadzornim organom".

Kotso dejali, se zasežena dokumentacija navezuje na poslovanje podjetja v preteklih letih, na povezane družbe in prejšnje uprave ter nadzorne organe podjetja.

"Izvedene aktivnosti povezane s preiskavo NPU-ja nikakor ne ogrožajo normalnega poslovanja podjetja in izvajanja gospodarske javne službe, saj je v preiskavi KPL d.d nastopal kot oškodovanec," so še dodali.

Pod drobnogledom tudi TAČ, ki je v prisilni poravnavi

Preiskave so danes potekale tudi na sedežu družbe Tovarna asfalta Črnuče (TAČ), od koder so sporočili, da je preiskava potekala v zvezi s sumom oškodovanja družbe zaradi aktivnosti prejšnjih poslovodstev. "Preiskava ni povezana s tekočim poslovanjem podjetja ali sedanjim poslovodstvom," so poudarili.

Pojasnili so še, da je bil s 3. januarjem uveden postopek prisilne poravnave, ki med ukrepi finančnega prestrukturiranja predvideva tudi pravni pregled vseh poslov preteklih poslovodstev, ki bi lahko povzročili oškodovanje družbe. "Danes izvedene preiskovalne aktivnosti NPU z ničemer ne ogrožajo izvedbe finančnega prestrukturiranja družbe," zagotavljajo.

Komentarjev 5
  • rogg 18:51 09.januar 2014.

    sami poštenjaki, butec...

  • zztop 13:55 08.januar 2014.

    Haha, res je, skorij pol ure se odpira. Bom poskusu še pri kakšni strani za janšeka, tam se bo koj odprla.:)No eno kurčevo preiskavo naj speljejo v Ljubljan, da ne bo županski gnilaš polek. On dela vse po zakonu, ...prikaži več sam po njegovem lopovskem. P... m ... požrešna, lažliva, naduta! Evo sam to, čeprav je tuki drug naslov, ampak je zraven in to vsi vedo. Da tud za to ne bo nič odgovarju, je pa jasn, kar ga preiskujejo njegovi, oziroma se reče naši. Sam da mi tuki med sabo neki filozofiramo . No lep "en drek se vid" dan želim.

  • Žurnalček 13:01 08.januar 2014.

    Če mislite , da bom pol ure čakal , da se odpre posamezna stran , se hudičevo motite. Najprej popravte server , pol se pa oglaste ! Ajde zdravo