Slovenija
12427 ogledov

Dva otroka, enako prihodkov, pa šest tisoč evrov več za vrtec

Denar, štetje denarja
Starši, ki imajo otroke z majhno starostno razliko, so pri vrtcu več tisoč evrov na boljšem, kot tisti, kjer so otroci bolj narazen.

Ureditev, da je vrtec za drugega otroka cenejši, če sta hkrati vpisana oba, je nepravična do družin, kjer je otrok prav tako več, a je razlika med njimi tolikšna, da niso hkrati vpisani v vrtec. Za starše v najvišjem razredu, ki plačujejo 77 odstotkov cene programa, je razlika v dveh letih pomeni 6.264 evrov.

Za dva otroka bi v Ljubljani plačevala 373 evrov za mlajšega oziroma 266 evrov za starejšega. Če bi bila otroka v vrtcu hkrati, bi za drugega plačevala le 30 odstotkov cene, torej 112 evrov, kar je 261 evrov "popusta" vsak mesec.

A če bi bil drugi otrok toliko mlajši, da ne bi bila hkrati v vrtcu, bi morala starša v dveh letih plačati kar 6264 evrov več vrtca. V tako različnem položaju bi bili družini v enakem dohodkovnem razredu, ki imata obe po dva otroka le zaradi starostne razlike med njima.

Za družini, ki plačujeta le tretjino cene programa, bi razlika znašala slabih štiri tisoč evrov. 

"Tudi zaradi omenjene pomanjkljivosti bo ministrstvo pripravilo predlog drugačnih rešitev razbremenitve staršev pri plačilih za vrtec," napovedujejo na ministrstvu za izobraževanje.

Nove predloge bodo podali po temeljiti analizi vseh okoliščin, v katero smer bodo šle, še ne želijo napovedovati, je obljubljajo pa, da bodo v "prihodnjem obdobju omogočili dodatno razbremenjevanje vseh staršev s plačili za vrtec ter dosego želenega končnega cilja, to je brezplačni vrtec za vse otroke".

Za 14 tisoč drugih otrok Zujf ostaja v veljavi

Ob napovedi, da bo konec varčevanja, ki ga je prinesel Zujf, pa vrtec za drugega otroka, ki je bil pred tem brezplačen, ostaja plačljiv.

V vrtce je bilo sredi oktobra vpisanih 86.952 otrok, od tega je bilo 13.946 drugih in 544 tretjih otrok, za katere starši vrtca ne plačujejo. Da bi uvedli brezplačen vrtec za vse druge otroke, bi potrebovali približno pet milijonov evrov.

Na ministrstvu za izobraževanje poudarjajo, da "starši ne plačujejo polne cene programov. Starši z najnižjimi dohodki so plačila oproščeni, starši z najvišjimi dohodki plačajo 77 odstotkov cene programa," pravijo in dodajajo, da občine staršem priznavajo še dodatna znižanja.

Povprečni starši plačujejo tretjino cena programa

"Povprečna višina plačila staršev za vrtec na podlagi podatka o izdanih odločbah CSD v letu 2018 znaša v povprečju 33,2 odstotka cene programa," pravijo na ministrstvu.

Z letošnjim šolskim letom v vrtcih uvedli tudi možnost financiranja krajših programov v obsegu 240 ur. Ti so namenjeni otrokom, ki leto pred vstopom v OŠ še niso obiskovali vrtca. Kot spodbudo staršem, da otroke vključijo v krajši program, novela Zakona o vrtcih določa, da so ti krajši programi za 5-letnike brezplačni.

Ministrstvo za izobraževanje

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Charlotte_Anton 14:00 21.december 2018.

    Prejšnji mesec sem zaslužil 32497 $ z uporabo spletnega najučinkovitejšega od treh do petih ur na mojem prenosnem računalniku in to je bilo tako čisto, da po mojem mnenju nisem mogel sprejeti kot verodostojno, če prej ne rabim te spletne ...prikaži več strani. če tudi vi hočete zaslužiti to vrsto ogromnega denarja, potem pridi in postanitee dell nas. to internetno spletno stran na spletu ........... ..... >>>>>>>>> http://www.Internet43.Com

  • sam50 07:31 21.december 2018.

    Pri teh vrtcih je pa res katastrofa. Poznam primer,ko privatnik,ki se prevaža v luksuznem terencu,zraven ima še močan cestni motor in osebni avto,zaradi prikazovanja izgube plačuje za 2otroka le 70 evrov mesečno,medtem pa mlada starša na minimalni plači skoraj 8x toliko....

  • Avatar Parkerella
    Parkerella 23:38 20.december 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top