Slovenija
12 ogledov

Dva predloga za zavarovanje otrok

Majda Širca Nik Rovan
Zdravje. Širčeva prehitela zdravstvenega ministra.

Zavarovanje otrok. Predlog sprememb zakona o zdravstvenem zavarovanju, s katerimi bi bil dostop do nenujnih storitev omogočen tudi otrokom, katerih starši nimajo plačanih prispevkov, bo Zares v kratkem vložil v parlamentarno proceduro po skrajšanem postopku.

Poslanka Majda Širca je na predstavitvi povedala, da je novela nastala zaradi opozorila varuhinje človekovih pravic, da nujno zdravljenje ne zagotavlja vseh zdravstvenih storitev, ki bi morale biti otrokom na voljo. Zato so pripravili spremembe člena, ki omejuje dostop do nenujnih zdravstvenih storitev za družinske člane, če niso plačani prispevki zavarovanca. Ob tem je poudarila, da je neplačevanja prispevkov vedno več. Meni sicer, da zdravniki delujejo etično in otrokom ne odrekajo pomoči. “Minister je izrazil začudenje, da ta problem sploh obstaja,” je dejala Širčeva in dodala, da bi podprli vsak predlog, ki bi to uredil.

Varuhinja je sicer predlagala, da bi bili otroci do 18. leta posebna kategorija upravičencev, ki ne bi plačevali prispevkov. V uradu varuhinje so dodali, da podatkov o številu takih primerov ne zbirajo, problematiko pa spremljajo na podlagi prejetih pobud.

Podoben predlog, v katerem bi bilo urejeno popolno zdravstveno varstvo vseh otrok do 15. leta oziroma do konca njihovega šolanja ne glede na plačevanje prispevkov staršev ali skrbnikov, pa, kot so potrdili, že pripravljajo na ministrstvu za zdravje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.