Slovenija
5291 ogledov

V nekaj dneh dva primera, ko naj bi neznanci vabili otroke

otroci Profimedia - fotografija je simbolična
Jeseniški policisti so v zadnjih nekaj dneh obravnavali dve prijavi domnevnega vabljenja in ponujanja sladkarij dvema otrokoma.

V nobenem primeru ni bila ugotovljena ogroženost otroka. Dogodka glede na podan tip vozila nista povezana, sporočajo policisti. 

Prvi dogodek so policisti obravnavali minulo soboto zvečer v Podkočni, kjer naj bi se voznik belega kombija ustavil pri otroku, ki je čepel za ograjo in proti njemu domnevno iztegnil dlan z bonbonom. Rekel ni nič. Otrok se je neznanca prestrašil in pobegnil.

Drugi primer pa naj bi se zgodil včeraj zjutraj na poti drugega otroka v šolo. Na Cesti Toneta Tomšiča naj bi se pri otroku ustavil bel osebni avtomobil velikosti Renault megana ali VW tourana. Neznanec naj bi otroka vabil, naj gre z njim. Otrok je stekel v bližnjo šolo. V tem primeru naj bi starši dan prej otroku razlagali o belem vozilu in ugrabitvah otrok.

O obeh prijavah jeseniški policisti še zbirajo obvestila.

Netočne informacije in občutek ogroženosti

"V takih primerih običajno prihaja tudi do širjenja nepreverjenih informacij in govoric ter s tem povzročanja občutka ogroženosti pri otrocih. Odraslim, ki lahko največ naredimo za pravo informiranost otrok, svetujemo rahlo zadržanost do govoric z občutkom do realnosti. Nasveti otrokom naj bodo objektivni in naj pri njih ne povzročajo dodatnega strahu, ker ni vsak pristop neznanca nujno sumljiv ali nevaren," svetujejo policisti. 

Poskusa ugrabitve v soboto ni bilo

Zadnja taka netočna informacija širi podatek, da se je ravno na območju Jesenic minulo soboto zgodil poskus ugrabitve otroka s strani več neznancev. Informacija ne drži, prav tako v nobenem od do sedaj obravnavanih primerov na Gorenjskem ni bil ugotovljen sum, da bi bilo v ozadju pristopa neznancev kaznivo dejanje. V primerih, ko so bili "neznanci" izsledeni, je šlo bodisi za nesporazum ali pa spraševanje za informacije.

Pred tema dogodkoma je bil zadnji primer vabljenja obravnavan dlje časa nazaj. Statistike o številu takih primerov nimajo, gre pa za posamezne primere.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:13 24.oktober 2019.

    https://www.gorenjska-online.com/policisti-mirijo-nobenih-poskusov-ugrabitev-ni-bilo/?fbclid=IwAR03A8OAxrLJkCkf_MMTSTzf262Nw18yutgxBUOYnM_7UmX7c1XsvP2RqEI