Slovenija
1646 ogledov

Ranč Špela in Ranč Tunink: velika ljubezen do konjev

ranč tunink, konji, festival Boncelj
Letošnji Festival za ljubitelje živali sta obiskala tudi ranč Špela in ranč Tunink. S seboj sta pripeljala svoje štirinožne prijatelje, ki so bili ena glavnih atrakcij, še posebno pri mlajših obiskovalcih.

Ljubezen do konj se do nas prikrade čisto potiho, skoraj šepetajoče. Njihova brezpogojna predanost in zvestoba nas vedno znova navdihujeta in nas obenem učita pomembnih življenjskih vrednot kot so potrpežljivost, spoštovanje in sočutje. Gre za mešanico občutkov, ki nas povežejo s preteklostjo, tradicijo in naravo. Vsak stik s konjem nas napolni z novo energijo in s tem omogoča, da se v celoti zavedamo lepote sveta okoli nas. Ljubezen do teh plemenitih živali je zares nekaj posebnega, nekaj kar lahko traja celo življenje.

 

Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali, v samem osrčju Nove Gorice, tik pod košatimi krošnjami, nekaj korakov stran od glavnega prizorišča, je bilo slišati razposajen otroški smeh ter zadovoljno rezgetanje konj in ponijev. Na omenjeni lokaciji sta letos gostovala dva ranča – ranč Špela in ranč Tunink. Kljub množični udeležbi sta si njuni lastnici vendarle vzeli nekaj minut za naše novinarje, s katerimi sta spregovorili o njuni ljubezni do konj ter o tem, kako sta se z njimi pravzaprav prvič srečali.

Ranč Špela | Avtor: Ranč Špela Ranč Špela

Ljubezen do konj jo spremlja že od nekdaj

Najprej smo za rokav pocukali lastnico Ranča Špela, Špelo Šinkovec. Njen košček raja na Zemlji se skriva v romantičnem okolju tik pod Tolminskimi gorami, kjer se srečujeta divja reka Idrijca in smaragdna lepotica Soča. Špela se s konji ukvarja že 27 let. "Te plemenite živali sem začela spoznavati kot majhna deklica. Takrat sem jih štela zgolj osem," nam je pojasnila lastnica ranča. "Za rojstni dan so me doma vprašali, kaj si želim za darilo: tečaj jahanja ali kolo. Verjetno se vam svita, kaj sem izbrala," hudomušno nadaljuje svojo zgodbo. "Z očetom sva se nato skupaj udeležila tečaja jahanja, saj so te velike štirinožne živali veselile tudi njega. Nedolgo zatem pa smo tudi sami kupili prvega konja."         

ranč špela, konji, festival | Avtor: Boncelj Boncelj

Tekom let so Špela in njena družina spoznali, kako čudovito izgleda življenje s konjskega hrbta, ne glede na letni čas. "Delo s konji ni hobi, je način življenja," z iskrico v očeh pojasnjuje naša sogovornica. V neokrnjeni Čepovanski dolini je ježa možna tako poleti kot tudi pozimi. "Poleti nam gozdovi ponujajo zavetje pred sončnimi žarki, reke pa osvežitev in balzam za dušo. Romantična jesen je videti nepozabna, zima pa je izredno igriva, saj s konji v tem času rišemo sledi v belo odejo. Ko pa se zima pod nosom obriše, zapiha igriv vetrič in nas v galopu odnese v pomlad," pišejo na njihovi spletni strani.

Ranč Špele Šinkovec obiskovalcem ponuja jahanje, druženje s konji, tabore, terensko jahanje, urice učenja v ogradi, izobraževanja in še bi lahko naštevali. Povezujejo se tudi z italijanskim rančem, poleg tega pa radi obiskujejo tekme. Zagotovo se je med branjem tega članka nekaterim, ki ste željni jahanja, porajalo vprašanje o predznanju. "Pri nas predznanje jahanja ni potrebno," sporoča Špela. "Nekje se vendarle moraš naučiti (smeh)."

Udeležba na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici je bila dihjemajoča. "Lepo je videti ljudi, predvsem otroke, ki se navdušujejo nad živalmi," priznava Špela. "Naš cilj na Žurnalovem Festivalu je, da otrokom pokažemo, kako se ravna z živalmi. Želimo jih naučiti, da se z njimi dela lepo in da se jih spoštuje." Stojnica Špelinega ranča je bila ves čas obkrožena z radovednimi otroci, ki so konje in ponije želeli bodisi samo pobožati, nekateri bolj pogumni pa so jih tudi zajezdili.

Pobudo za ranč je dala njena 11-letna hči

Letos sta si na Žurnalovem Festivalu manežo delila dva ranča. Prvega, ranč Špela, smo že spoznali, drugi prav tako prijeten in gostoljuben pa nas je obiskal ranč Tunink. Gre za družinsko posestvo, ki se nahaja v Podnanosu, v tipično primorski vasici v zgornji Vipavski dolini tik ob vznožju Nanosa. "Na ranču živimo v skupnosti s sedmimi konji. Ti so izredno družabni, mirni, redno jahani in vajeni otrok. Zanje skrbimo po vseh načelih ekološkega kmetovanja," pojasnjuje Gabrijela Kverh Žgur, specialna in rehabilitacijska pedagoginja, magistrica znanosti in lastnica ranča. Sama se s konji ukvarja že peto leto. "Našo življenjsko zgodbo s konji smo začeli pisati takrat, ko si je moja 11-letna hči zaželela konja. Najprej je k nam prišel poni, a ker je dekle tako hitro raslo, smo ji morali priskrbeti večjega konja," pripoveduje naša sogovornica. 

ranč tunink, konji, festival | Avtor: Boncelj Boncelj

Ljubezen do konj je kot bi mignil prevzela vso družino. Ta se je v polni zasedbi tudi udeležila letošnjega Festivala za ljubitelje živali. "Vsi si pomagamo, pospravljamo in skrbimo za konje." Naša sogovornica je po izobrazbi sicer socialni pedagog, zato si nikdar ni predstavljala, da se bo njena ljubezen do konj spremenila v tako plemenito poslanstvo. "Ne znam vam točno povedati, kdaj sem se zaljubila v konje. Lahko pa rečem, da moja ljubezen do njih raste iz dneva v dan." Gabrijela je mnenja, da konj hitro lahko postane tvoj najboljši prijatelj, celo terapevt. "Ko si slabe volje, te potolaži. In to se mi zdi res fascinantno, kako veliko energije ti zmore dati nazaj. Res pa je, da moraš biti odgovoren in skrben." Skrb za žival ne pozna počitnic. Tudi ko se odpraviš na dopust, moraš točno vedeti, kdo bo skrbel zanjo. 

Zasedba ranča Tunink je bila nad številom obiskovalcev na Festivalu za ljubitelje živali prijetno presenečena. "Otroci so kar prihajali, želeli so si jahati." Opazili so, da so tudi starši večkrat nekoliko bolj boječe otroke prepričali, naj poskusijo jahati. "Obiskala nas je tudi majhna deklica, ki se je kar tresla, a ko je prišla iz jezdenja je imela nasmeh do ušes," se spominja Gabrijela.

"Naša družina je tukaj prvič, tako da si niti nismo znali predstavljati, koliko ljudi bo," priznava magistrica znanosti. "Še posebno super se nam zdi površina, kjer se nahajajo tudi drugi konji. Mi smo naše z drugimi že spoznali, tako da so se povohali in so povsem mirni ter pripravljeni na sproščeno ježo." V kolikor vam čas ni dopuščal in se zaradi takšnih in drugačnih obveznosti niste mogli udeležiti našega Festivala, a ste še vseeno željni bodisi zgolj stika s konjem ali jahanja, se lahko oglasite bodisi na ranču Špela ali ranču Tunink. Slednji ponuja tako doživetja za neizkušene kot tudi izkušene jahače, za družine in manjše otroke. "Jahamo v vseh letnih časih, dejavnost pa prilagodimo obiskovalčevim željam in sposobnostim. Jahate lahko na angleški ali western način. Vso jahalno opremo si lahko izposodite pri nas," sporočajo na njihovi spletni strani. Lastniki ranča Tunink priporočajo celodneven izlet. "Program lahko dopolnimo z vašimi željami. Naredimo postanek pri vinarjih, obiščemo domačine, si ogledamo katero od znamenitosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.