Slovenija
23 ogledov

Dva razkazovala spolne organe

Ljubljanski redarji grafika Žurnala24
Mestni redarji. Hitrost največkrat merijo na Jarški cesti in Jamovi ulici.

Mestno redarstvo je lani v proračun Mestne občine Ljubljana (MOL) prispevalo 3,7 milijona evrov, letos bo 3,8 milijona, je 
predvideno v rebalansu.

Redarji so lani prvič kaznovali neprimerno razkazovanje spolnih organov in prepovedano grafitiranje, je zapisano v lanskem letnem poročilu, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali na seji 13. februarja.

Prav tako so prvič uporabili fizično silo ter sredstva za vezanje in vklepanje, po letu 2010 pa tudi plinski razpršilnik. Vsa ta prisilna sredstva so uporabili v enem postopku zoper eno osebo, v katerem storilec ni bil telesno 
poškodovan, redar pa.

Pol manj prehitrih

V letnem poročilu je vodja redarstva Andrej Orač izpostavil, da so lani zaznali manj prekrškov ter izrekli 16 odstotkov manj represivnih ukrepov in manj opozoril.

Z radarjem so največkrat preverjali hitrost na Jarški cesti ter Jamovi in Pugljevi ulici, v Trnovskem pristanu in na Zadobrovški cesti. Lani je bilo skoraj 48 odstotkov manj kršitev hitrostnih omejitev kot leto prej.

Orač meni, da tudi zato, ker je "kar nekaj voznikov prejelo eno ali več glob za prehitro vožnjo v letu 2010". Spomnimo, redarstvo je lani po šele enem letu začelo pošiljati globe prehitrim voznikom, ker, kot pravijo, prej niso imeli potrebne programske opreme.

Dve tretjini lanskih prekoračitev sta bili do deset kilometrov na uro, v petih primerih pa so vozniki v območjih umirjenega prometa in območjih za pešce omejitev presegli za več 30 kilometrov na uro.

Med tistimi, ki so napačno parkirali, je bilo največ takih, ki so parkirali na pločnikih in kolesarskih stezah (14.076).

Tri pritožbe utemeljene

Orač v poročilu opozarja, da imajo premalo redarjev, ki imajo zaradi stresnih delovnih razmer in neugodnih vremenskih razmer tudi veliko bolniškega dopusta.

Lani so sicer dobili 26 pritožb zoper delo redarjev; obravnavali so jih 19, tri pa so bile delno utemeljene. Leta 2010 je bilo pritožb le pet, kar Orač pripisuje večjemu številu izdanih plačilnih nalogov na kraju prekrška.

Komentarjev 1
  • boss 22:13 27.januar 2012.

    ja so začel letos pa lisičit, da je joj in to tam kjer prej niti nikol obvestil o prekršku niso dajal...., upam da ni res kar so govorice ble že pred kampanijo, sa je potrebno kampanijo za DZ pokrit....