Slovenija
14 ogledov

Dva tedna za tuje delavce

Po denarju iz jamstvenega sklada bodo delavci s stalnim prebivališčem novembra d Žurnal24 main
Vegradovi delavci. Včeraj so na račune prejeli denar iz jamstvenega sklada.

Nekdanji delavci Vegrada iz Bosne in Hercegovine ter iz Makedonije, ki nimajo stalnega delovnega dovoljenja in stalnega prebivališča, bodo morali čez približno dva tedna zapustiti našo državo. "Delavcem po obstoječi zakonodaji ne bo možno podaljšati dovoljenja za bivanje," so povedali na notranjem ministrstvu.

Po načelih mednarodnega prava bo policija v individualnih primerih vseeno proučila, ali lahko izdajo dovoljenje za zadrževanje na ozemlju Slovenije. Zaradi nespremenjenega socialnega sporazuma jim namreč miruje status na Zavodu Republike Slovenije (RS) za zaposlovanje. Če bi prejemali nadomestilo za brezposelnost, pa bi lahko zaprosili tudi za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje.

Izplačila iz sklada
Sicer je včeraj, po dveh tednih od prijave na zavod, vseh 498 nekdanjih delavcev Vegrada prejelo denar iz Javnega jamstvenega in preživninskega sklada RS. Ta je izplačal dobrih 1,64 milijona evrov bruto oziroma dobrih 924 tisoč evrov neto nadomestil. "Najvišji znesek, ki ga lahko delavci dobijo iz jamstvenega sklada, je 1.930 evrov neto," je povedala Vesna Ostojić s sklada.

Kompenzacija dolga
Delavcem, ki so živeli v samskih domovih, pa tega denarja ne bo treba porabiti za poplačilo nastalega dolga za prebivanje. Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril je povedala, da bodo stroške, ki so nastali do stečaja, kompenzirali z Vegradovim dolgom delavcem. V domovih še lahko ostanejo, ni pa jasno, kolikšna bo najemnina za november in v prihodnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.