Slovenija
3 ogledov

Dva tisoč privilegiranih

Žurnal24 main
Stanovanja. Vsak 17. uslužbenec državne uprave živi v vladnem stanovanju. Stroški. Vlada vsako leto za obnovo teh stanovanj nameni več kot štiri milijone evrov.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bonitete. Vlada ima za svoje uslužbence na voljo 2.432 stanovanj. Največ, kar 1.261, za pripadnike Slovenske vojske, za policiste je rezerviranih 640 stanovanj, ministrstvo za pravosodje jih upravlja 38, za preostale državne uslužbence pa jih 
ostane 493.

Vladna stanovanja v številkah
2.432 je vseh vladnih stanovanj. • 485 je nezasedenih stanovanj. • 4,3 milijona evrov na leto namenijo za obnove in investicije. • 3,2 milijona evrov na leto je prihodkov od najemnin. • 19 ljudi je v državni upravi zaposlenih le za posredovanje in obnavljanje stanovanj.

Simbolične najemnine
Najemnine za ta stanovanja so precej nižje od tržnih. Najvišja znaša natanko 315,31 evra, in to za skoraj sto kvadratnih metrov sredi Ljubljane. Za primerjavo, tržne najemnine za podobno nepremičnino v prestolnici so med 800 in 1.200 evri. Za kar dve tretjini stanovanj vlada zaračuna manj kot 150 evrov.

Z najemninami se v državno malho vsako leto nateče nekaj več kot tri milijone evrov. Stroški za investicije in obnovo teh stanovanj pa presegajo 4,2 milijona evrov na leto. Vlada torej z najemninami ne pokrije niti osnovnega vzdrževanja. “Stanovanjska politika vlade ni usmerjena k ustvarjanju dobička, pač pa k varovanju drugih kategorij: socialne države, mladim omogoča, da pridobijo stanovanje, predstavlja pa lahko tudi motivacijo za sprejem določenega delovnega mesta,” na vprašanje o smiselnosti, da ima vlada na voljo toliko stanovanj s tako nizkimi najemninami, odgovarja Igor Šoltes, predsednik računskega 
sodišča (RčS).

Vladna stanovanja so za državo prej breme kot korist.
Igor Šoltes, računsko sodišče

Petina je nezasedenih
Za državo so največje breme prazna stanovanja, teh je kar 485. Sodeč po izračunih RčS je stroškov s temi nepremičninami (nerealizirani prihodki najemnin, plačilo obratovalnih in vzdrževalnih stroškov) vsako leto za več kot dva milijona evrov. Zato so revizorji že pred časom okrcali vladne službe, ki dajejo stanovanja v najem. V dveh letih jim je uspelo število nezasedenih stanovanj zmanjšali za deset odstotkov. Ministrstvo za obrambo RS (Mors) je zadnji paket 44 nepremičnin, večinoma stanovanj, na dražbi prodajalo včeraj.

Prodajajo, a tudi kupujejo
Vlada je v zadnjih desetih letih prodala okoli 500 stanovanj in s tem zaslužila dobrih 20 milijonov evrov. Obenem so za nepremičnine tudi zapravljali. Kupili so 27 stanovanj, zanje pa plačali nekaj več kot tri milijone evrov. Zadnji so se z nepremičninskimi posli ukvarjali na Morsu, letos so kupili devet novih stanovanj.

K izdatkom, ki so povezani z vladnimi stanovanji, je treba prišteti tudi stroške dela. Za upravljanje teh nepremičnin je namreč na različnih ministrstvih 
zaposlenih kar 19 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.