Slovenija
474 ogledov

Dva tisoč slovenskih milijonarjev

5.000.000 evrov
1/2
www.stoja-trade.si
Nepremičnine. 43 milijard nepremičnega premoženja je pri nas v rokah 6.400 fizičnih in pravnih oseb. Kdo so milijonarji. Od velikih kmetov pa do graščakov.

Fizičnih oseb, ki imajo v lasti več kot milijon evrov vrednih nepremičnin, je pri nas kar dva tisoč, pravijo na geodetski upravi (Gurs). Vlada bi jih skupaj s še okoli 4.400 pravnimi osebami, katerih nepremično premoženje prav tako presega milijon evrov, za čas krize dodatno obdavčila. Skupaj nepremičnine obeh skupin Gurs ocenjuje na vrtoglavih 43 milijard evrov. Če hipotetično predpostavimo, da bi davek na tako imenovani nepremičninski "luksuz" znašal recimo en odstotek vrednosti, bi to v proračun prineslo 430 milijonov evrov.

A tako visoko s tem davkom država ne bo šla. Dodajajo, da so se različice, kakšen naj bi bil ta davek, do včeraj spreminjale skoraj dnevno. Gurs za finančno ministrstvo (MF) doslej tudi ni pripravljal nobenih analiz o luksuznih nepremičninah, pravi direktor Aleš Seliškar, a dodaja, da ima MF “dostop do vseh podatkov in te analize gotovo delajo sami”. Po včeraj sprejetem predlogu zakona bo obdavčitev znašala 0,1 odstotka, kar bi v proračun prineslo 43 milijonov evrov.

Dejanska različica predvideva celo, da bi bile prazne nepremičnine obdavčene še višje.

Davek tudi za cerkev

Med 6.400 fizičnimi in pravnimi osebami, ki imajo skupaj za več kot milijon evrov nepremičnin, so tudi država, številne občine in Cerkev ter vsa velika podjetja. Seliškar ocenjuje, da je "kar tretjina od 43 milijard evrov premoženja državno premoženje", zato neto izplen tega davka ne bo niti 43 milijonov. Koliko so skupaj vredne cerkvene nepremičnine, pa na Gursu niso preverjali, odgovarjajo.

O dva tisoč fizičnih osebah, katerih nepremičnine so težke vsaj milijon evrov, pa Seliškar meni, da se med njimi hitro lahko znajde kakšen "zelo velik kmet, pa kdo, ki oddaja nekaj stanovanj". O imenih nepremičninskih milijonarjev, vsaj tistih pri vrhu, pa trdi, da jih niti na Gursu ne poznajo, saj niso "tako brskali po bazi".

"Verjetno pa sem med njimi," Edo Pirkmajer, predsednik združenja lastnikov nepremičnin, odgovarja na vprašanje, ali bi ga našli na seznamu dva tisoč Slovencev, ki imajo v nepremičninah več kot milijon evrov. Koliko natančno je vredno njegovo premoženje, ne želi javno govoriti. O posebnem davku samo za nepremičninske milijonarje pa meni, da je nepravičen. "Obdavčiti je treba prihodke," vztraja. Davčna stopnja 0,1 odstotka se mu sicer ne zdi visoka, en odstotek pa je "zelo veliko".

Zdravko Grginič | Avtor: Finance Finance

Komentarjev 6
  • deželan 10:48 14.april 2012.

    Nepremičnine imajo lahko različen namen. Lahko so za poslovno dejavnost ali za prestiž.Iz tega ukrepa se ne vidi ali bodo obdavčene tudi nepremičnine ki služijo proizvodnim obratom, hoteli itd. Menim, da je gospodarstvo v Sloveniji obdavčeno nad povprečno. ...prikaži več Ta davek kaj lahko še dodatno obremeni to dejavnost. Ideja mi le deluje v smeri ne prenašanja posameznikov ki so podjetni in znajo ustvarjati, ter vpeljati enakost kot sindikalni aksiom poštenosti .Vse nepremičnine, ki so namen le večjemu standardu ne pa gospodarski dejavnosti pa bi z lahkoto obdavčili bistveno več.Za ugotavljanje pridobitve premoženja pa imamo že sedaj dovolj možnosti le oddelati je potrebno.

  • Senior 17:24 13.april 2012.

    Janša bo pustil bogatašem 430 miljonov,da se jim prikupi, reveže pa bo oskubil. Slogan naše vlade je; ne vzemi bogatim, ampak revežem! Sramota za janševizem!

  • nina 12:24 13.april 2012.

    mamo agencije,ki sploh nevemo komu služijo.po občinah imamo toliko zaposlenih,ki nič ne delajo samo papirje prekladajo z enega kupa na drugi in služijo lepe plače saj prinas je tako.