Slovenija
40 ogledov

Dva v boj za stolček

Jože Zupančič, direktor ZD Velenje, pri županu MOV Bojanu Kontiču, sicer tudi st Žurnal24 main
Neuradno. Poleg Jožeta Zupančiča naj bi se za mesto direktorice ZD potegovala še Saša Bola.
            7
nadzorov nad izpolnjevanjem pogodb in uresničevanjem pravic je lani ZZZS, OE Ravne na Koroškem, opravil v ZD Velenje.

V sredo se bo sestal svet zavoda Zdravstvenega doma (ZD) Velenje in na seji poleg aktualnih zadev obravnaval tudi dve vlogi, prispeli na razpis za direktorja. Za to mesto se vnovič poteguje aktualni direktor Jože Zupančič, sicer zdravnik, neuradno pa naj bi se na razpis prijavila tudi njegova stanovska kolegica Saša Bola, ki je pred leti že delala v velenjskem ZD.

Tudi o nepravilnostih
Na seji se člani zagotovo ne bodo mogli izogniti zadnjim aktualnim dogodkom v ZD. Zupančiču je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v načelnem mnenju očitala, da je kršil predpise o plačnem sistemu. Nepravilnosti so ugotovili tudi na ministrstvu za zdravje (MZ), že pred časom pa so na neustrezno organizacijo reševalne službe opozorili tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Dileme urejajo sproti
Redne kontrole
. Kot pojasnjuje Adolf Cigler, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Območna enota (OE) Ravne na Koroškem, v ZD Velenje redno izvajajo kontrole, opravljen pa je bil tudi finančni nadzor. "Napake, ki so bile ugotovljene, so bile tudi popravljene, s predstavniki ZD in izvajalci zdravstvenih storitev pa morebitne dileme rešujemo sproti. V reševalni službi smo res opazili nekoliko manjši delež obračunanih nenujnih prevozov brez spremljevalca, a potrebo po spremljevalcu ugotavlja in odreja osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki prevoz odredi," pravi Cigler.

"V nadzoru, ki smo ga opravili, smo ugotovili, da nekateri zaposleni nimajo ustrezne strokovne izobrazbe za zasedbo določenih delovnih mest, da so dokazila o doseženi stopnji strokovne izobrazbe pomanjkljiva, napačna je bila prevedba nekaterih delovnih mest, prenos napredovanj in določanje dodatkov," pojasnjuje Irma Sterle Glaner, vodja službe za odnose z javnostmi na MZ. "Posameznikov, pri katerih smo ugotovili nepravilnosti, ne moremo izpostavljati zaradi varstva osebnih podatkov, lahko pa povemo, da je bilo takšnih 37 od skupaj 297 zaposlenih v ZD Velenje," dodaja.

"Zupančič je odličen"
Zupančiča pri kandidaturi odločno podpira Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje (MOV). Podporo je mogoče pričakovati tudi od drugih dveh šaleških občin, soustanoviteljic tega javnega zavoda. "Zupančič je odličen direktor, pomanjkljivosti, na katere je opozorila KPK, pa je po zagotovilih že odpravil. On je za zdravstvo v Velenju naredil veliko in naši občani niti niso občutili krize, ki se je na področju zdravstva odražala drugod," pravi Kontič. "Če je organiziral reševalno službo tako, da nekomu ni prav in je bila storjena tudi kakšna napaka, bo to popravil, saj je dolžan delati skladno z zakonodajo in predpisi. Ne bomo pa od njega zahtevali, da prisluhne posameznim parcialnim interesom," pojasnjuje velenjski župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.